donderdag 3 januari 2013

Intouchables



Donderdag 3 januari 2012
De DVD-hoes van de film Intouchables

Onaantastbaren
Intouchables is een Franse film uit 2011, geschreven en geregisseerd door Eric Toledano en Olivier Nakache. Het is de verfilming van het op ware feiten gebaseerde verhaal van een verlamde miljonair in Parijs, die een vriendschap opbouwt met zijn nieuwe persoonlijke verzorger, die afkomstig is uit één van de Parijse buitenwijken (banlieue). 
Deze film is gebaseerd op het autobiografische boek ‘Le Second Souffle’ van Philippe Pozzo di Borgo.
De film was in Frankrijk in 2011 op enig moment de meest bekeken film, en zelfs de op één na best bezochte film ooit. Vanaf maart 2012 draait deze film ook in de Nederlandse bioscopen.

Philippe kiest Driss
Miljonair Philippe (gespeeld door Francois Cluzet) is aan een rolstoel gekluisterd. Philippe is door een ongeluk totaal verlamd geraakt. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis.
De Senegalees Driss (gespeeld door Omar Sy) woont in één van de grimmige voorsteden van Parijs. Omdat Driss een bijstandsuitkering krijg, moet hij solliciteren naar passende banen.
Voordat de energieke Driss het in de gaten heeft, zit hij - als resultaat van een verplicht sollicitatiebezoek - ineens met een echte baan opgescheept, en bepaald geen doorsnee job. Driss wordt de persoonlijke verzorger van Philippe, met alle gevolgen van dien, voor de hele huishouding van Philippe, maar ook met de nodige consequenties voor het (ineens geheel andere) leven van Driss.

Gewenningsproces voor twee
Tijdens de nadere kennismaking van de oudere miljonair en de jonge ex-delinquent ontstaat gedurende de proeftijd van Driss een bijzondere vriendschap met Philippe.
Nu Driss deze baan krijgt, moet hij enerzijds behoorlijk wennen aan het grote comfort van een eigen luxueuze kamer met badkamer in het huis van Philippe en anderzijds moet hij wennen aan de verzorgingstaken die hij in Philippes huis krijgt. 

Nieuwe werelden ontdekken
Driss leert geleidelijk aan om te gaan met de handicap van Philippe. Hij vergezelt Philippe overal, thuis en buitenshuis. Daardoor leert hij de moderne kunst en de opera kennen en begint hij zelfs verdienstelijk te schilderen, vooral als hij ziet hoeveel geld een schilderij kan opleveren.
Driss leert Philippe om meer van het leven te genieten en om strenger te zijn voor zijn geadopteerde verwende dochter Elisa
En Driss ontdekt dat Philippe een briefrelatie onderhoudt met een zekere Elenonore, een vrouw uit Duinkerken. Die twee hebben elkaar nog nooit gezien. Driss motiveert Philippe om Eleonore eens te ontmoeten, maar die poging mislukt.

Twee herkansingen
Op een gegeven moment komt er een eind aan de arbeidsovereenkomst en verlaat Driss het huis van Philippe. Driss gaat terug naar zijn banlieue. Philippe krijgt een andere verzorger, maar dat doet hem geen goed; hij gaat mede daardoor psychisch sterk achteruit. Philippes medewerkster Yvonne besluit Driss te bellen, die vervolgens een wilde autorit met Philippe maakt in de supersnelle Maserati van Philippe (daar begint de film mee). Deze hernieuwde ontmoeting blijkt goed te zijn voor Philippe.
Driss neemt Philippe op zeker moment mee naar een restaurant aan de zeekust van Duinkerken en laat hem daar aan tafel alleen achter. Tot grote verrassing van Philippe arriveert even later Eleonore. Zij gaat tegenover hem aan tafel gaat zitten. Philippe kijkt naar buiten en ziet dan door het raam Driss, die naar hem glimlacht.

Ziedaar, voor iedereen een tweede kans: voor Driss, voor Philippe èn voor Eleonore.


Geen opmerkingen: