zondag 2 december 2012

Je op handen gedragen weten



Zondag 2 december 2012
De 1e Adventskaars brandt op de viertafel

Doopdienst
Van de ochtendkerkdienst op deze eerste Zondag van Advent wordt in De Hege Stins in Stiens een feestelijke viering gemaakt. In deze kerkdienst wordt de jongste zoon van de familie Van der Wal gedoopt. De liturgie is samen met de doopouders samengesteld rondom teksten en liederen, die hen de afgelopen tijd inspireerden. Naast de gebruikelijke bezetting verleent vanmorgen ook onze gemeenteband ‘United’ haar muzikale medewerking aan deze dienst.

1e Advent
Omdat het vandaag de eerste zondag van Advent is, wordt de eerste Adventskaars aan het begin van de dienst aangestoken door twee kinderen uit onze gemeente. De vier Adventskaarsen - waarvan de volgende weken steeds ook een volgende kaars zal worden aangestoken – staan op de viertafel op het liturgische centrum voorin de kerkzaal van De Hege Stins. Evenals vorige week staat op de viertafel ook nog de houten letter ‘beet’ (bét), de ‘b’, de tweede letter van het Hebreeuwse alfabet (allef-beet).  

Levenslicht
Tegen deze houten letter ‘beet’ zijn dode takken gebonden. Ze lijken op het ogenschijnlijk dode hout dat we buiten zien in de herfst en in de winter. Maar we weten dat in het voorjaar zal blijken dat dit dode hout niet dood is, maar dat uit deze loten weer nieuw leven zal verschijnen, op het moment dat de knoppen zich weer openen en boomblad en bloem weer aan het licht komen. Het is de vingerwijzing van 1e Advent naar Kerst. Het laat ons zien dat we toch elke keer weer nieuw leven en iets nieuws verwachten, ook al is het nog zo duister in de wereld om ons heen. Steeds weer overwint toch het licht.

Ontdek de geboorteplek
Vandaag start in deze Adventsdienst ook het Adventsproject, dat is voorbereid door de leiding van de Kindernevendienst. Voor het project van dit jaar is de inspiratie gevonden in de profetenlezingen. Vandaag en in de nog volgende adventszondagen laat een reisleider ons in de dienst zien hoe mooi alles is. Maar … als hij dan op die plek komt, is er niets moois te zien. Dan komt de 'profeet van de zondag’ vertellen dat er eens een tijd zal komen dat alles mooi en goed zal zijn. Vandaag is dat de profeet Zacharia.
Het Adventsproject start vandaag met een korte film met als thema ‘Ontdek je plekje’. De film neemt ons mee naar Stiens, op zoek naar de plek waar Jezus is geboren. Vandaag bekijken we de eerste aflevering van de Stienser Adventsfilmserie ‘Ontdek je plekje’.

Ontdek ook dat je gedragen wordt
Na het feest van de doop en na de schriftlezingen volgt een indrukwekkende preek van dominee Desirée Scholtens; op het kruispunt van doop en Advent; en van Sinterklaas naar Kerst; een verkondiging over onder andere:

  • Krijgen wat je vraagt;
  • Gedragen worden door je vader;
  • Gedragen worden door onze Vader;
  • En over de dag waarop je ontdekt dàt je gedragen wordt.

Een knappe verkondiging, dicht op de huid van alle kerkgangers, met een pastorale inslag van ‘heb-ik-jou-daar’.

Zijn vaderlijke hand
Na alle mooie liederen, zoals ‘Heer, U bent altijd bij mij’ en ‘Je naam staat geschreven in Gods hand’ en ‘God is goed’ en ‘Onze Vader’ sluiten we voorafgaand aan de zegen deze feestelijke doopdienst van 1e Advent af met nog een laatste vingerwijzing naar Gods vaderlijke hand, die ons ook draagt als het leven zwaar is, als we het zo nodig hebben om vanuit het duister naar het licht te worden gedragen, naar ‘God, die troont in 't licht daarboven’.

We zingen samen:
Dankt, dankt nu allen God met hart en mond en handen,
Die grote dingen doet, hier en in alle landen,
Die ons van kindsbeen aan, ja van de moederschoot,
Zijn vaderlijke hand en trouwe liefde bood.

Geen opmerkingen: