donderdag 23 februari 2012

Tweede dag Proefvisitatie HTenRO

Donderdag 23 februari 2012 
Terugkoppeling van de voorlopige bevindingen

Proefvisitatie
Gisteren is de proefvisitatie van de HBO-Bachelor-opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTenRO) van start gegaan in Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Vandaag vindt de tweede proefvisitatiedag van deze opleiding plaats. Het onderzoekspanel dat de proefvisitatie deze week verricht, bestaat uit twee onderwijskundigen, een student, een collega-Academic Dean en twee werkveldvertegenwoordigers die tevens lid zijn van de Raad van Advies van deze opleiding. Deze breed samengestelde onderzoekscommissie bestudeert vandaag documenten van de opleiding en voert interviewgesprek met verschillende groepen vertegenwoordigers van de opleiding, teneinde een goed beeld van de kwaliteit van deze opleiding te verkrijgen.

Panelinterviews
Het proefvisitatiepanel heeft vandaag een intensief onderzoeksprogramma, want de panelleden spreken bijvoorbeeld vandaag achtereenvolgens met:
  • Een groep stage-docentbegeleiders van de opleiding en stage-bedrijfsbegeleiders van stagebiedende organisaties;
  • Een groep afgestudeerden en vierdejaars HTenRO-studenten die in de afstudeerfase zitten;
  • Een groep eerstejaars, tweedejaars en derdejaars studenten van de opleiding;
  • Een representatieve delegatie docenten van de opleiding;
  • De vier leden van het management team van HTenRO, waaronder de Head of School, de Academic Dean en twee Team Leaders.
  • Een vertegenwoordiging van vier HTenRO-commissies, waaronder de Curriculumcommissie, de Opleidingscommissie (bestaande uit studenten en docenten), de Toetscommissie en de Examencommissie;
  • Een groep medewerkers van het aan deze HTenRO-opleiding verbonden European Tourism Futures Institute (ETFI) en twee lectoren.
Internationaal
De proefvisitatie vindt plaats in de Engelse taal, aangezien de opleiding geheel Engelstalig is en de populatie van studenten, medewerkers en werkveldvertegenwoordigers voor een groot deel bestaat uit 'internationals'. Omdat een aantal te interviewen opleidingsvertegenwoordigers momenteel voor langere of korte termijn werkzaam zijn in het buitenland worden een aantal interviews door de proefvisitatiepanelleden via een Skype-verbinding uitgevoerd.

Voorlopige bevindingen
Aan het eind van de middag rapporteert het proefvisitatiepanel haar voorlopige bevindingen. Het panel concludeert dat de opleiding voldoet aan de geldende standaarden en dat hier duidelijk sprake is van een opleiding met ambitieuze medewerkers en studenten. De ambitieuze en innovatieve houding van dit team wordt ook door de geïnterviewde werkveldvertegenwoordigers (h)erkend. Aardig is dat het proefvisitatiepanel de presentatie van met name de studenten van de Studentenraad roemt met bewoordingen als 'orginal & refreshing'. Dat ook de studenten van deze opleiding ambitieus zijn, blijkt wel uit het feit dat één van de aanwezige studenten van de Studentenraad direct aan het proefvisitatiepanel vraagt hoe hun presentatie nog mooier en nog beter kan worden gemaakt.

Satisfactory > Good > Excellent
Vandaag heb ik de debriefings van alle deelnemende groepen bijgewoond om onder andere een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van deze proefvisitatie en advies te geven op de mogelijke aanpassing in de wijze van visiteren, waardoor panels en geïnterviewden optimaal kunnen werken om het onderzoekspanel een goed beeld te geven en te laten krijgen van de kwaliteit van deze opleiding. Het proefvisitatieteam zegt toe dat men op korte termijn zal komen met een onderzoeksrapport over de resultaten van deze proefvisitatie, waarbij het panel als toegift ook aanbevelingen en tips zal geven om de opleiding, de opleidingsdocumenten en het programma van de aanstaande visitatie nog beter en nog mooier te maken, zulks passend bij deze ambitieuze opleiding, waarvoor voldoende nog niet goed genoeg is, maar waar er voortdurend een inzet is van 'striving for good and excellence'. Zo zien we dat graag binnen Stenden Hogeschool.

Geen opmerkingen: