maandag 13 februari 2012

Glazen pui van het Fries Museum

Maandag 13 februari 2012 
Glasplaat voor de ingangspartij van het Fries Museum

Bouwput Wilhelminaplein
Twee jaar geleden was het Wilhelminaplein tussen het Zaailand en het Ruiterskwartier in Leeuwarden nog één grote, diepe bouwput. Inmiddels is de ondergrondse parkeergarage gereed en in gebruik genomen. Aan de zuidkant van het Ruiterskwartier staat op de lange, brede strook van het Wilhelminaplein inmiddels de hoogbouw van winkels en woningen. De meeste retail-panden zijn inmiddels door detailhandel en horeca ingericht en geopend.

Nieuwbouw Fries Museum
Aan de oostzijde van het Wilhelminaplein is de nieuwbouw van het Fries Museum verrezen. Een brede en hoge gevel met een ver naar het westen overstekende dakpartij bepaalt het front van dit opvallende museum. Waar aan de westzijde van het Wilhelminaplein de dikke pilaren van het Leeuwarder Gerechtshof het zicht bepalen, is dat aan de oostzijde nu de glazen museumgevel, met daarvóór enkele ranke houten pilaren, op afstand gelijkend op de lange masten van een groot zeilschip.

Bikkel bouwer
Na een lange periode van matige tot strenge vorst is sinds gisteren de dooi weer ingevallen. De temperatuur ligt vlak boven het vriespunt. Eén van de bouwlieden sjouwt enkele ijzeren steigerbuizen naar de andere zijde van het bouwterrein. Ondanks de lage temperatuur loopt hij hier in een t-shirt met korte mouwen; zonder handschoenen; enkele ijskoude steigerbuizen onder de arm genomen.
Bikkels zijn het, zulke bouwvakkers.

Glazen ingangspartij
Vlak vóór de pui van het nieuwe museum staat een oplegger met daarop grote glazen platen. Met behulp van een kraan worden de glazen platen één voor één van de oplegger getild, om vertikaal te worden geplaatst in de pui van het museum. Zo ontstaat glasplaat voor glasplaat de glazen ingangspartij van het nieuwe Fries Museum.

Geen opmerkingen: