donderdag 11 februari 2010

Voortgang bouw parkeergarage in Leeuwarder centrum

Donderdag 11 februari 2010

De werkzaamheden met betrekking tot de bouw van de nieuwe parkeergarage onder het Wilhelminaplein in Leeuwarden vorderen gestaag. De aannemersgroep “Bouwcombinatie Leeuwarden Centrum” (BLC) heeft inmiddels letterlijk een historisch dieptepunt bereikt. Na maanden graven, breken en puinruimen is de vloer van de nieuwe parkeergarage op het diepste punt van 5,70 meter onder NAP aangekomen. Dat is zo'n 7,70 meter hoogteverschil met het wegdek van het aanliggende Ruiterskwartier.

Deze week begon de bouwcombinatie met het heien in de tweede fase. Dit duurt ongeveer vier weken. Daarna zitten alle (ruim) 700 palen in de grond en is het grote heiwerk afgelopen. De afgelopen twee weken stond de heimachine stil, omdat er geen manoeuvreerruimte was. Dit kwam omdat het heien vóór lag op de planning, maar de oude funderingsresten waren nog niet weggehaald.

Intussen gaat de BLC verder met het betonwerk in de bouwkuip. Het gaat dan om het storten van de fundering en de kolommen voor het Fries Museum èn om de laatste betongordingen als voorbereiding voor de bouw van de winkels en de woningen aan het Ruiterskwartier. Als de gordingen klaar zijn, brengt de BLC daar volgende week de laatste verankeringselementen in.

De tweede torenkraan staat inmiddels ook in de bouwput. Die zorgt ervoor dat de aanvoer van bouwmaterialen in de bouwkuip sneller gaat. Het trillen van de damwanden voor de nieuwe in- en uitrit in het Zaailand is inmiddels afgerond.
Volgende stap voor de in- en uitrit van de parkeergarage is het boren van zeven palen in de grond. Dit voert de Bouwcombinatie Leeuwarden Centrum vanaf volgende week uit.
Ook ontgraaft de BLC vervolgens het laatste deel van de grond in de uitbreiding van de parkeergarage langs het Zaailand.

2 opmerkingen:

Project Nieuw Zaailand zei

Hallo meneer Koehoorn, wij vinden het erg leuk dat u Project Nieuw Zaailand op uw blog vermeldt. Welicht is het een idee om een volgende keer af te sluiten met een link naar www.nieuwzaailand.nl? Dan kunnen mensen daar verder kijken voor meer informatie. Dit ook omdat daar de basis ligt van uw berichtgeving.
Met vriendelijke groet, Project Nieuw Zaailand

Wiep Koehoorn zei

Dag,
Hartelijk dank voor uw reaktie en uw idee om ook de onderliggende website te vermelden. Met uw reactie wil ik hierbij voor belangstellenden alvast verwijzen naar uw website.
Succes met de voortgang van uw werkzaamheden t.b.v. het Project Nieuw Zaailand.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
12 februari 2010