dinsdag 31 januari 2012

Vaktherapie in beweging

Maandag 30 januari 2012
Tentoonstelling Examenwerk Creatieve Therapie op Symposium















Creatieve Therapie
Afgelopen vrijdag was het jaarlijkse symposium van de HBO-opleiding Creatieve Therapie (CT) in Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Het thema van het CT-symposium was dit jaar 'Vaktherapie in beweging'. Het dagprogramma bood een interessant en uitgebreid programma voor studenten, alumni en docenten en voor de vaktherapeuten uit het werkveld. Op zo'n dag staan de ontwikkelingen in het vak centraal in de vele workshops en lezingen.

CT in beweging
Beweging is één van de meest basale functies om te communiceren. In alle media van deze opleiding - in muziek, drama en beeldend - speelt beweging een rol. Daarnaast is ook het beroep sterk in beweging. Cliënten van creatief therapeuten moeten voortaan bijvoorbeeld eigen bijdragen gaan betalen en het is de vraag hoe cliënten in de toekomst een passend behandelaanbod kunnen krijgen.

CT-symposium
In dit CT-symposium is het begrip beweging in de breedte verkend. Op welke manieren speelt beweging bijvoorbeeld een rol binnen de verschillende vaktherapieën en welke theoretische kaders worden ter onderbouwing gehanteerd. En welke 'evidence' is inmiddels beschikbaar over de beweging in de vaktherapie? En - last but not least - hoe houden de beroepskrachten van en in deze tijd hun beroep dusdanig in beweging, dat er een nieuwe, passende positionering kan ontstaan?

CT-examenwerk
Ter gelegenheid van dit symposium exposeerden vierdejaars studenten van de opleiding Creatieve Therapie een selectie van hun examenwerk. In hun afstudeerjaar geven studenten vorm aan hun eigen thema's en toetsen ze de relevantie van hun beeldend werk voor de beroepspraktijk van de creatieve therapie. Bij hun examenwerk hebben de afstudeerders met een korte toelichting vermeld wat hen heeft bewogen om tot dit beeldend werk te komen.

Geen opmerkingen: