zaterdag 17 december 2011

Walnoten van Sint Jacob

Opengesneden en originele Franse walnoot
Zondag 11 december 2011












Boomvruchten
Tijdens de pelgrimstocht van Durkje en mij afgelopen zomer over het Sint Jacobspad door Zuid-Frankrijk passeerden we langs de diverse wandelpaden een groot aantal vruchtbomen. Appels, Kiwi's, Nectarines, Hazelnoten en Walnoten, allemaal vruchten die daar in de zomer rijp of bijna rijp aan de bomen hingen.

Walnoten
Twee walnoten (ook wel okkernoten genoemd) hebben we onderweg meegenomen. De walnoot zoals wij die in de winkel kopen, is gegroeid in een ronde, groene vrucht, die aan de takken in de boom hangt. Van één van de beide walnoten heb ik 's avonds na de wandeling de helft van het heldergroene vruchtvlees rondom de noot met een mesje weggesneden.  Daarna hebben we die aangesneden vrucht (links op de foto) en de complete vrucht (rechts op de foto) vier maanden laten drogen.

Vruchtvlees
Het aanvankelijk heldergroene vruchtvlees van de walnoten verschrompelde en werd bruin. De noot kleurde langzaam tot de welbekende doffe notenkleur. Vandaag hebben we de beide noten opengebroken. Beide noten waren goed gevuld met het welbekende vruchtvlees van de walnoot. De smaak was prima.

Geen opmerkingen: