zondag 18 december 2011

Visitatiedag voor Creatieve Therapie

Donderdag 15 december 2011
Expositie CT in Ontmoetingscentrum van Stenden Hogeschool















Zesjaarlijkse cyclus
In het hoger onderwijs is het gebruikelijk dat de door de overheid al dan niet bekostigde opleidingen op het nivo van Associate degree, Bachelor degree en Master degree eenmaal in de zes jaar worden gekeurd op met name de kwaliteit van het onderwijs en op het gerealiseerde nivo van haar afgestudeerden. De opleiding schrijft daartoe een zogenoemde Kritische Reflectie, waarna de opleiding wordt gevisiteerd door een externe Visiterende en Beoordelende Instantie, die op grond van een aantal door de overheid vastgestelde kwaliteitsstandaarden controleert of een opleiding aan de maat is. Als dat het geval is, vraagt de hoger onderwijsinstelling met het Visitatierapport opnieuw accreditatie aan bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Op grond van het verdiende keurmerk mag de onderwijsinstelling in de volgende zes collegejaren de door de overheid erkende diploma's uitreiken, worden de bekostige opleidingen door de overheid bekostigd en hebben de ingeschreven studenten van die geaccrediteerde opleiding in principe recht op studiefinanciering.

Creatieve Therapie gevisiteerd
Vandaag is het weer zover dat onze opleiding Creatieve Therapie (CT) van Stenden Hogeschool wordt gevisiteerd. Een onafhankelijk en gezaghebbend visitatiepanel is gisteren gestart met haar kwaliteitsonderzoek en is daarmee vandaag ook de hele dag aan het werk. Gedurende deze dag verzorgt de opleiding presentaties voor het visitatiepanel en gaat het panel in opeenvolgende sessies in vraaggesprek met vertegenwoordigers van de opleiding, waaronder studenten, docenten, management en vertegenwoordigers van het werkveld van de creatieve therapie, waarvoor de betreffende studenten worden opgeleid. De groepen waarmee het visitatiepanel vandaag spreekt, worden begeleid door een klein team van management en stafmedewerkers kwaliteitszorg. Vandaag woon ik een groot aantal sessie bij, waarin de diverse groepen zich voorbereiden en terugblikken op hun panelgesprek.

Onderwijsexpositie
Gisteren en vandaag bevindt zich in een ruimte van het Ontmoetingscentrum een uitstalling van allerlei materialen, die het visitatiepanel anderhalve dag ter beschikking staan om zich een beeld te vormen van de hoedanigheden van de opleiding CT.. Hier vindt het visitatiepanel een keurig verzorgde expositie van bijvoorbeeld onderwijsmoduulblauwdrukken, moduulboeken, toetsen, beleidsnota's, kwaliteitsonderzoeksrapporten, studentenportfolio's en van uiteenlopende onderwijsproducten van de CT-studenten, voor wat betreft de drie door Stenden Hogeschool aangeboden therapiemedia: Drama, Beeldend en Muziek.

Geen opmerkingen: