maandag 19 september 2011

NBG Rayonontmoeting 2011 in Franeker

Maandag 19 september 2011

De bijna 2.500 vrijwilligers van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) hebben zich ook in het afgelopen jaar weer op heel verschillende manieren ingezet voor het bijbelwerk van het NBG. Mede daardoor kon het bijbelwerk in binnen- en buitenland doorgaan. Voor het nieuwe seizoen staan er op het gebied van alle bijbelwerk weer veel activiteiten op het programma. Zo start het NBG bijvoorbeeld met de nieuwe bijbelcampagne met als titel 'Wijs met de Bijbel'. Om samen terug te kijken op de resultaten van vorig jaar, om elkaar te inspireren en om vooruit te blikken op wat we het komende bijbelwerkseizoen gaan doen, worden in het hele land voor alle plaatselijke werkgroepen per NBG-rayon zogenoemde Rayonontmoetingen georganiseerd.

Vanavond ben ik als bestuurslid van het NBG te gast bij één van de rayons in NBG-regio Noord, in kerkelijk centrum De Rank te Franeker. De rayonavond wordt geopend door rayoncoach Gerben Boskma. NBG-regio Noord-coördinator Henk Ruiter start met een groot aantal praktische mededelingen. Zo vertelt hij bijvoorbeeld over de nieuwe verkoopartikelen die het NBG op de markt brengt, zoals een jaarkalender, kerstballen, ansichtkaarten en een rijk geïllustreerde kinderbijbel. Ook de jaarlijkse Regioavond en de landelijke statutaire ledenbijeenkomst wordt vooraangekondigd. Binnenkort gaan de vijf nieuwe caravans van de Kids Express het land in om educatieve programma's over de Bijbel te verzorgen voor kinderen van basisscholen.

Nadat Gerben Boskma met de aanwezigen terug heeft geblikt op de activiteiten van het vorig seizoen, vertelt Henk Ruiter over het nieuwe Bijbelcampagnethema 'Wijs met de Bijbel', dat tot en met het jaar 2014 een jaarlijks terugkerend thema is. Binnen dat thema is in het seizoen 2011-2012 het onderwerp 'Wijze lessen van Jezus' de leidraad van bijbelwerkpromotie. We krijgen uitleg over onder andere het werkmateriaal dat in het kader van dit meerjarenthema en van dit jaaronderwerp wordt gebruikt. Vóór de pauze wordt dan nog informatie gegeven over de voortgaande ledenwerving, bestaande uit activiteiten op het gebied van heractiveren van bestaande leden en het werven van nieuwe NBG-leden. In de pauze kan iedereen kennis nemen van een uitgebreid assortiment bijbelpromotiemateriaal van het NBG dat in de zaal op de tafels ligt.

In het tweede deel van de avond staat de NBG-Bijbelquiz van najaar 2011 centraal. Aan de orde komen zaken als: locatie, quizmaster, wedstrijdteams, persberichten, sponsoring en de te winnen prijzen. Op de avond van 8 november 2011 organiseert dit rayon haar Bijbelquiz voor teams in de Zilverstraatkerk te Franeker. Dit programmadeel van vanavond wordt afgesloten met een korte promotiefilm, waarin wordt vertoond voor welke actie de opbrengst van de Bijbelquiz 2011 is bestemd. De opbrengst zal worden gebruikt voor buitenlands bijbelwerk in drie Westafrikaanse landen, te weten: Benin, Burkina Faso en Togo. In het filmpje zien we een kind aandachtig lezen in een kinderbijbelboekje getiteld: 'Ik bewaar het woord van God in mijn hart'.

Geen opmerkingen: