donderdag 23 juni 2011

In de overtuin van de Nassaus

Donderdag 23 juni 2011

We werken vandaag in één van de groene harten van Leeuwarden, omgeven door oude romantiek van de Friese Oranjes, temidden van eeuwenoude platanen in de schilderachtige Prinsentuin. We zijn te gast in de Pier Panderzaal in Grand Café Restaurant ‘De Koperen Tuin’, een stijlvolle vergadergelegenheid, die door de aangrenzende vijver een sprookjesachtige aanblik biedt.

De Prinsentuin is een park aan de noordkant van de Leeuwarder binnenstad. In 1648 werd hier het eerste park aangelegd in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau, als eerbetoon aan het einde van de 80-jarige oorlog en van de ‘Vrede van Münster’. Dit gedeelte van de stad zou echter nog ongeveer 150 jaar afgesloten blijven voor het publiek.

In opdracht van Koning Willem l werd het park openbaar. Hij schonk ‘De Prinsentuin’ aan de Leeuwarder bevolking. Pas in 1795 werd het park vrij toegankelijk. Rond 1822 werd de tuin verbouwd door de beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard en na verschillende verbouwingen werd de tuin in 2004 weer grotendeels hersteld in de stijl zoals Roodbaard deze destijds had laten aanleggen.

De Prinsentuin is een oase in het centrum van Leeuwarden. Ook vanmiddag wandelen hier weer veel mensen door dit aan de brede stadsgracht liggende park. Drie jongeren op een bankje verbreken luidruchtig de betrekkelijke stilte in het park. Een man en een vrouw wandelen vanuit De Koperen Tuin het park in. Een jonge vrouw duwt een buggy met kind voort, een witte hond gaat voorop. Een man laat verderop een hond uit. Twee oudere dames wandelen naar De Koperen Tuin, de één met een rollator. Drie toeristen wandelen met een wandelgids door de voormalige overtuin, lezend, kijkend en wijzend.

Voor iedereen bieden dit park èn de andere mensen en de dieren die daarin gelijktijdig verblijven een eigen en unieke parkervaring.

Geen opmerkingen: