vrijdag 20 mei 2011

Eerste Europese Chevrolet Kodiak C8500 rijdt in Fryslân

Vrijdag 20 mei 2011

In de afgelopen jaren zag ik hem regelmatig rijden op de N357 tussen Leeuwarden en Stiens. Een opvallende verschijning op de weg. De Chevrolet Kodiak C8500.

Aan het eind van de middag wandel ik thuis door de tuin als ik het geluid van een zware vrachtwagenmotor hoor. Daar is’ie: de Chevrolet Kodiak C8500.

Mark Themmen van ‘Themmen Heftrucks Ferwert’ stapt uit. Hij vertelt enthousiast dat hij deze voor Nederland zo bijzondere bedrijfswagen in 2008 heeft aangeschaft om die te gebruiken voor het transport van machines. Themmen verkoopt en verhuurt onder andere heftrucks, hoogwerkers, verreikers, pallettrucks en minikranen.

Via rechtstreekse import van de General Motors fabriek in het Amerikaanse Detroit heeft Themmen deze Chevrolet Kodiak gekocht. Het is de eerste in Europa. Met een zogenoemde ‘Gross Combined Weight Rating’ (GCWR; maximaal toelaatbaar bruto-gewicht) van 36 ton blijft er een netto-laadvermogen over van 25 ton.

Speciaal is de semi-dieplader. Die is volledig verzonken en heeft een lift-as vóór en een sturende as achter. De laadklep is een eigen ontwerp. Deze laadklep vouwt zichzelf op de trailer, zodat er tijdens het rijden een zo gering mogelijke luchtweerstand is. Daarnaast is de laadklep ook verticaal te vergrendelen ingeval een lange lading op de oplegger moet worden vervoerd.

Geen opmerkingen: