zondag 20 februari 2011

Ga en maak het waar!

Zondag 20 februari 2011

Het is de Evangelisatiecommissie die vanavond in De Hege Stins te Stiens de Gemeentedienst organiseert. Het is een Sing In, waaraan behalve organist Han Giesing ook het duo 'Moniek & Mirjam' hun muzikale medewerking verleent. Voorganger is dominee Riemer Praamsma uit het Friese Easterein.

Het thema dat de Evangelisatiecommissie voor deze Sing In heeft gekozen, is 'Ga en maak het waar'. Aan het begin van deze kerkdienst maakt dominee Praamsma ons duidelijk dat de bijbelse boodschap en het thema van vanavond niet zomaar een thema is, maar dat we dit zouden moeten beschouwen als een opdracht, want, zo zegt hij: "de wereld verwacht van ons dat wij het waar maken". Om daar bij stil te staan, krijgen we de gelegenheid aan het begin van deze dienst om hierover in een meditatief moment na te denken. De gezusters Timmer spelen daartoe tijdens deze muzikale meditatie een aantal liederen, Moniek op piano en Mirjam op panfluit.

Ademloos luisteren de kerkgangers naar de pianoklanken en de gevoelige uithalen van de panfluit. We luisteren later ook nog naar hun prachtige instrumentale vertolking van 'Gabriellas Sang" uit de film 'As it is in heaven', waarmee 'de ommekeer' in ons wordt onderstreept, die wellicht nodig om het evangelie in ons dagelijks denken en handelen ook waar te maken in deze wereld.

In zijn meditatie neemt dominee Praamsma ons mee naar de apostel Paulus op de Areopagus, een hoge heuvel ten noordwesten van de Atheense Akropolis. Praamsma's vraagstelling is of Paulus het tijdens zijn verblijf en tijdens zijn debatten op de Areopagus in Athene eigenlijk wel waar heeft gemaakt. Dat is nog maar de vraag, want zo overtuigend is Paulus op de Areopagus toch ook weer niet geweest, getuige de bijbeltekst uit het boek 'Handelingen van de apostelen', waar staat: '... dreven sommigen daar de spot mee, terwijl anderen zeiden: ‘Daarover moet u ons een andere keer nog maar eens vertellen.’ Zo vertrok Paulus uit hun midden.' Dat lijkt zo op het eerste gezicht niet echt succesvol, toch?

Toch heeft Paulus voor enkele inwoners van Athene wèl het verschil gemaakt en het waar gemaakt, want, zo lezen we verder: 'Toch sloten enkelen zich bij hem aan en aanvaardden het geloof, onder wie ook een Areopagiet, Dionysius, een vrouw die Damaris heette en nog een aantal anderen.' En ook al zou Paulus het niet waarmaken en ook al zouden wij het in ons leven niet waar (kunnen) maken, dan hoeven we nog niet bij de pakken neer te zitten, want, zo vertelt dominee Praamsma: "God heeft het al waargemaakt". Beschouw dat maar als een stille wenk naar komend Pasen.

En wij hier en nu?
Wij worden aan het eind van deze evangelisatiedienst erop uit gestuurd,
met de zegen van de voorganger,
met aansluitend het gezamenlijk gezongen:

Ga nu heen in vrede, ga en maak het waar,
wat wij hier beleden samen met elkaar,
aan uw daag'lijks leven, uw gezin, uw werk.
Wilt u daaraan geven, daar bent u Gods kerk.
Ga nu heen in vrede, ga en maak het waar!

Geen opmerkingen: