zondag 3 oktober 2010

Wees lief voor de dieren

Zondag 3 oktober 2010

De Gemeentedienst van vanavond wordt georganiseerd door de Jeugddienstencommissie en de Jeugdraad. Het is de eerste Jeugddienst van dit kerkenwerkseizoen en deze wordt in de Sint Vituskerk van Stiens gehouden. Het thema van de kerkdienst is: "Dieren in de Bijbel". Dat is een verwijzing naar morgen: Werelddierendag. Met het vieren van deze jaarlijkse dierendag wil men de mensen tegenwoordig laten weten dat dieren rechten hebben en dat zij beschermd moeten worden. Maar die benadering wordt door onze predikant van vanavond - dominee Jaap Overeem - niet gekozen. Hij kiest voor de meer Bijbelse insteek, namelijk, die van de liefde.

Tijdens deze avonddienst staan de dieren in de Bijbel centraal. In veel verhalen van de Bijbel komen dieren voor. Maar hoeveel Bijbelse dierenverhalen kennen wij eigenlijk. De kerkgangers worden in groepen ingedeeld en krijgen als groep vijf minuten tijd om samen zoveel mogelijk dierenverhalen uit de Bijbel te noemen, om daarna één van de geïnventariseerde verhalen in het koor van de kerk uit te beelden in een kort bibliodrama. Resultaat na die eerste vijf minuten is dat de scores van de groepen luiden: 12, 17 of 19 Bijbelse dierenverhalen. Twee groepen hebben het verhaal van het verloren schaap in de kerkzaal uitgebeeld.

In zijn meditatie vertelt dominee Overeem onder andere over zijn ervaringen als gemeentepredikant in de kerkelijke gemeenten van Alteveer en Balkbrug, waar hij heeft gezien met hoeveel liefde en zorg de boeren hun vee behandelen. Daar kunnen wij van leren. Aan het eind van zijn meditatie sluit onze voorganger af met een oproep aan ons allen om vooral ook lief te zijn voor de dieren om ons heen. Een goede zorg voor de dieren draagt ook bij aan het verbeteren van onze wereld.

Aan het eind van de kerkdienst mogen alle kinderen met hun meegenomen dierenknuffel - en er is zelfs een jong hondje in de kerkzaal bij - naar voren komen om samen met de dominee de gebeden van deze avond uit te spreken.

Na deze driekwartierdienst staan we in het donker buiten de kerk, in de warme buitenlucht. Het is tegen 20.00 uur nog 23 graden Celcius. Hoog boven de dubbele rij Lindebomen rond de Sint Vituskerk vliegen grote zwermen, luidruchtige kraaien. Het zijn de vogels die sinds jaar en dag zo beeldbepalend zijn voor de oude Sint Vituskerk van Stiens. Ook zij horen erbij.

Bijbelverhaal: Lucas 15:1-7 over het verloren schaap:

Alle tollenaars en zondaars kwamen hem opzoeken om naar hem te luisteren.
Maar zowel de farizeeën als de schriftgeleerden zeiden morrend tegen elkaar: ‘Die man ontvangt zondaars en eet met hen.’

Jezus vertelde hun toen deze gelijkenis:
‘Als iemand van u honderd schapen heeft waarvan er één verloren is geraakt, laat hij dan niet de negenennegentig andere in de woestijn achter om naar het verdwaalde dier op zoek te gaan tot hij het gevonden heeft?
En als hij het gevonden heeft, legt hij het vol vreugde op zijn schouders en gaat hij naar huis.
Daar roept hij zijn vrienden en buren bijeen en zegt tegen hen: “Deel in mijn vreugde, want ik heb het schaap gevonden dat verdwaald was.”

Ik zeg u: zo zal er in de hemel meer vreugde zijn over één zondaar die tot inkeer komt dan over negenennegentig rechtvaardigen die geen inkeer nodig hebben.
(Bron: Bijbel, Nieuwe Bijbelvertaling, Nederlands Bijbelgenootschap, 2004)

Geen opmerkingen: