maandag 12 juli 2010

Studeren is als een fietstocht

Maandag 12 juli 2010

In het Stiltecentrum van Stenden hogeschool te Leeuwarden staat een fiets vóór het altaar. Verder zie ik onder andere een wereldbol, wegenkaarten, een primus, een tas en een paraplu. Materiaal voor onderweg. Het is allemaal een vingerwijzing naar studeren. Bij de balie van het Studentenpastoraat van Expect wordt de volgende uitleg gegeven:

Je studie: een tour

Aan het begin van je studie: opstappen en gang maken. Zo gaat het. In de eerste weken maak je kennis met degenen die met jou op weg gaan. Je weet dat je elkaar nodig zult hebben.

De route wordt bekend gemaakt en je gaat samen op het doel af. In het begin loopt het vanzelf; maar het kan ook anders. Af en toe merk je dat het zwaar wordt en dat je wind tegen krijgt. Je zult zien dat je dan taken gaat verdelen. Iemand neemt de kop en sleurt anderen mee en dan wissel je elkaar af. Zeker, het gebeurt ook dat mensen altijd maar in het wiel rijden van een ander. Je zult zien dat ze wachten op het moment om er alleen vandoor te gaan. Meerijders als meelopers.

Als student ben je van dag tot dag op weg. Er zijn ogenblikken dat je een tandje bij moet zetten om op gang te blijven of vaart te maken. Soms maak je zelfs een tussensprint: een tentamen, een opdracht. Dat kost energie en je moet soms even naar adem happen.

Onderweg kan het gebeuren dat iemand lek komt te staan. Hij zit stuk. Wat doe je? Help je elkaar om de boel op te lappen? Wacht je elkaar op of laat je iemand die kapot zit achter? Zeker, het kan even duren voordat het lek boven is. Maar geduld en zorgvuldigheid wordt beloond.

Hoe ga je als student om met de anderen uit je groep? Wat denk je: "Samen uit, samen thuis?" Of de kop nemen, en gaan voor de overwinning en als eerste aankomen?

Studeren is ook een kwestie van het juiste tempo aanhouden. Ga je te langzaam, dan val je om. Ga je te snel, dan vlieg je uit de bocht.

Maar in ieder geval: houd de gang erin. Soms heb je de wind tegen en soms heb je wind mee. Sommige stukken rijd je in je eentje, maar je komt gemakkelijker vooruit als je ook regelmatig met anderen samen op weg bent.

Een goede studiereis gewenst.

Geen opmerkingen: