zaterdag 15 mei 2010

25e Elfsteden Oldtimer Rally 2010

Zaterdag 15 mei 2010

Van vanmorgen vroeg tot aan het begin van de avond zijn vandaag (zoals altijd op de zaterdag na Hemelvaart) de wegen in Friesland versierd met oldtimers. Op deze zaterdag rijden er de gehele dag meer dan 400 historische auto's en circa 200 historische motoren van stad naar stad. Deze “Elfsteden Oldtimer Rally” begon in 1985 op bescheiden wijze en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste eendaagse oldtimer-evenement van Europa. Eigenlijk is het een rijdend oldtimer-museum, met deelnemers uit de Westeuropese landen. Dit jaar wordt deze rally voor de 25e keer gehouden.

Liefhebbers van oldtimers kunnen hun hart vandaag dus ophalen, als deelnemer aan de Elfsteden Oldtimer Rally òf langs de route als toeschouwer. Een lang lint van de meest uiteenlopende en vaak ook zeldzame oldtimers trekt vandaag door onze provincie. Alleen voertuigen met een bouwjaar van vóór 1950 mogen meedoen. Het merendeel van de deelnemende auto’s en motoren stamt veelal uit de jaren 1920-1930.

De start en finish zijn in Wijckel, in het Friese Gaasterland. Vanmorgen is daar gestart vanaf 7.00 uur en de finish zal zo ongeveer tussen 15.30 uur en 19.00 uur zijn. Vanuit Wijckel gaat de lange stoet oldtimers dan achtereenvolgens door de volgende Friese elf steden: IJlst, Sneek, Leeuwarden, Dokkkum, Franeker, Harlingen, Bolsward, Workum, Hindeloopen, Stavoren en Sloten; en vervolgens weer terug naar Wijckel.

De lengte van deze Elfstedentocht is ongeveer 230 kilometer De gemiddelde rijsnelheid ligt rond 30 kilometer per uur. In de elf steden zijn verschillende activiteiten georganiseerd, ondersteund door live muziek. Ook de dorpen langs de route sluiten bij dit evenement aan met een aantal activiteiten. De organisatoren van de rally sluiten qua route dan zoveel mogelijk aan bij die activiteitenlocaties, om iedereen zoveel mogelijk te laten beleven van al het moois van deze dag.

Als ik vanmorgen onderweg ben naar Ferwerd, stop ik even op de plaats waar de oldtimers tussen Bartlehiem en Hijum de N357 moeten oversteken om het dorp Hijum binnen te rijden waar bij de feesttent kaatswedstrijden worden gehouden. Het is mooi weer. Voor de motorrijders is dat bijzonder aangenaam, maar zeker ook voor de inzittenden van de open wagens. Zo’n oldtimer rally is plezier voor twee, want het zijn niet alleen de toeschouwers die genieten van al die mooie oldtimers die voorbijrijden. Ook de chauffeurs en hun passagiers genieten zichtbaar van alle aandacht, de ultieme kroon op al het restauratiewerk dat vaak in stilte in privé-werkplaatsen met veel doorzettingsvermogen is verzet, om de oldtimer (weer) goed en mooi aan het eigentijdse verkeer te laten deelnemen.

Geen opmerkingen: