maandag 8 maart 2010

De Centraal Apotheek van Leeuwarden

Maandag 8 maart 2009

Pril voorjaar
Zo langzamerhand maken de winterse taferelen ook in Friesland weer plaats voor de voorjaarstekenen, waar velen naar verlangen. Evenals gisteren kunnen we vandaag genieten van een heerlijke voorjaarszon, en de lucht is weer eens helderblauw.

Mooi pand
Als ik aan het eind van de middag over de Voorstreek loop, valt mij weer op hoe mooi eigenlijk het hoekpand van de Voorstreek en De Tuinen in Leeuwarden is vormgegeven. Dit is in mijn ogen één van de mooiste panden van Leeuwarden: de Centraal Apotheek. De schrijver Willem Frederik Hermans bijvoorbeeld vond dit het mooiste gebouw van Leeuwarden.

Art nouveau
Op de hoek van de beide grachten staat al meer dan 100 jaar dit markante pand, met een prachtige art nouveau-gevel (ook wel Jugendstil genoemd). Ik schat in dat het al direct vanaf het bouwjaar 1905 een opvallend gebouw is geweest. De ontwerper van dit pand was architect G.B. Broekema uit Kampen. Apotheker Feteris – ook uit Kampen - gaf hem de opdracht om deze apotheek te ontwerpen. Sinds jaar en dag is er al een apotheek in gevestigd. Het gebouw is in 2002 gerestaureerd.

Godin van de gezondheid
In de gevel van de Centraal Apotheek zit een groot tegeltableau met daarop de afbeelding van “Hygieia”, de godin van de gezondheid; afgebeeld met een medicijnbeker en esculaap, de slang van Aesculapius die uit de beker drinkt.

Geen opmerkingen: