donderdag 25 februari 2010

Expositie van Sipke Jan van der Meulen in De Hege Stins

Donderdag 25 februari 2010

In de maanden februari en maart 2010 kunnen we deze keer in de ontvangsthal van De Hege Stins te Stiens schilder- en tekenkunst bekijken van de Stienser kunstschilder Sipke Jan van der Meulen. Het is een expositie met veel bijgaande tekst over waarom hij de geëxposeerde schilderijen maakte en over welke gedachte er achter zit.

Na zijn loopbaan als bouwkundig tekenaar bij een architektenbureau en vervolgens bij een groot aannemersbedrijf is Van der Meulen in 2001 begonnen te schilderen. Hij is toen terechtgekomen bij een schildersgroep in het nabij Stiens gelegen dorp Hijum. Dat is een schildersgroep die in de winter elke woensdagmorgen in het Hijumer dorpshuis actief is.

Zijn eerste expositie met 26 werken was in 2003 en werd gehouden in het gemeentehuis te
Stiens. Sipke Jan schildert met acryl. Zijn werk is kleurrijk en zeer verschillend van aard. Het is voor hem elke keer weer een grote uitdaging om iets over te brengen. Het plezier in het schilderen is zijn grote drijfveer en komt in zijn werk tot uiting.

Eén van de geëxposeerde werken is het schilderij "Soliste".

Vraag: Waarom nu dit schilderij?
Sipke Jan van der Meulen: "In veel families komt wel een bijzonder iemand voor, of een zogenoemde "solist(e)". Ook in deze familie. Ze staat iets apart en krijgt altijd de meeste belangstelling. Daarom is ze in een licht-omgeving geschilderd".

Vraag: Waarom is de soliste in dit schilderij een vrouw?
Sipke Jan van der Meulen: "Omdat vrouwen in de schilderkunst iets beter te schilderen zijn".

Geen opmerkingen: