zondag 17 januari 2010

Verjaardagsconcert in de Tsjerke oan 'e Ie in Birdaard

Zondag 17 januari 2010

Van dominee Foekje Fink en voorganger Teun Simonides - beiden werkzaam binnen de Protestantse (PKN) Gemeente van Burdaard en Reitsum - kregen we de uitnodiging om een namiddagconcert bij te wonen in het "Tsjerkje oan 'e Ie" te Birdaard (zie ook mijn weblogbericht van 19 maart 2009). Ze vieren beiden hun 60e verjaardag en willen ter gelegenheid van dat heuglijke feit een concert van de muziekgroep "Miste Voci" aanbieden aan alle gemeenteleden en aan een aantal andere genodigden.

Als Durkje en ik bij de Burdaarder kerk arriveren, staan de beide toegangsdeuren aan de zijde van de Dokkumer Ee uitnodigend open. In de kerkzaal staat een lange stoet gasten te wachten om de gastvrouw en de gastheer van vanmiddag met hun kroonjaar te feliciteren. Foekje Fink en Teun Simonides prijzen zich gelukkig met hun nieuwe levensjaar, maar bovenal ook met de grote opkomst van deze middag, want de kerk zit bijna helemaal vol.

"Miste Voci" betekent "gemengde stemmen". Dit sextet bestaat uit drie dames en drie heren, met een breed muzikaal repertoir van zowel instrumentaal als vocaal, betreffende muziek die gemaakt is in de periode van de 15e eeuw tot en met heden. Onder leiding van Freerk Hofma wordt gezongen, zowel a capella als begeleid door verschillende instrumenten. De tenor van het sextet - Dictus Hoogsteen - ken ik nog van ruim 30 jaar geleden, uit de periode dat wij beiden studeerden.

Miste Voci begint met "A Welcome" van G.F. Händel. Daarna volgen drie muziekstukken uit de 16e eeuw, waaronder het "Cantate Domino" van Cl. Monteverdi. Dat wordt vervolgd met het "Praeambulum" van J. Haydn, gespeeld op het keyboard met de Spinet als (snaar)instrument. Daarna komen drie 20e eeuwse stukken.

Het volgende muzikale cluster is een Blokfluitconsort. Miste Voci speelt dan de "Aria del Gran Duca" en "A Fancy" van respectievelijk P. Philips en O. Gibbons, die beiden leefden in de 16e en 17e eeuw. Prachtige muziek!

Dan komt Figallo's wiegenlied "Shine", gevolgd door "The blue bird" en "Ride the morning winds". The blue bird wordt deels solo gezongen door sopraan Magda Jongstra, die vanmiddag in dit muziekstuk, maar ook in de andere stukken, buitengewoon mooi zingt. Een nieuw bijzonder stuk volgt dan: de Cantate "Willkommen" van V. Lübeck, gezongen door twee sopranen, begeleid met twee sopraanblokfluiten en orgel.

Na nog het 16e eeuwse "Sing en Rejoice" en het 20e eeuwse muziekstuk "Les compagnons de la Marjolaine" wordt het concert afgesloten met het 19e eeuwse stuk van A. Sullivan: "The long day closes". Ook de stemmen van sopraan Lokke Hofma, de alt Hannie Postmus en de bas Aan de Haan doen het goed in deze stukken.

Na de laatste klanken is het even - net iets te lang - héél stil in de kerkzaal en dán gaan de gasten en masse staan en volgt een lang en luid applaus! De leden van het sextet zijn zichtbaar opgelucht, want eerder tijdens het concert werd tussendoor niet geapplaudiseerd, maar nu volgt dan in meerdere golven het welverdiende en lang aanhoudende applaus! Hulde aan Miste Voci en met dank aan onze gastvrouw en gastheer van vanmiddag.

Geen opmerkingen: