zondag 6 december 2009

O kom er eens kijken ... in de kijkdoos van Sinterklaas

Zaterdag 5 december 2009

't Heerlijk avondje is gekomen, 't avondje van Sinterklaas.

Vanavond worden we als gezin thuis verblijd met drie grote jutezakken vol kadootjes van Sinterklaas. De hele avond oerhollandse gezelligheid rondom al het goeds dat Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten ons dit jaar schenken. Tot na middernacht zijn we met zijn allen druk in de weer om ons met veel plezier door al die zorgvulidg gemaakte surprises, gedichten, opdrachten en bijbehorende kado's heen te werken.

Eén van de opmerkelijke surprises is de grote woninginterieur-kijkdoos die Rauke krijgt ter gelegenheid van de onlangs gekochte woning, die op dit moment in de stad Groningen wordt gebouwd. Sinterklaas is goed op de hoogte van alle interieurplannen die inmiddels zijn gemaakt, herijkt en bijgesteld; met name over de ideeën die leefden rond het aankleden van een deel van de woning tot een soort mini-kunstgalerie. De aankleding van de wanden van de - zelfs verlichte - kijkdoos zijn het resultaat van allerlei associaties omtrent de eigenschappen, de plannen en de belevenissen van Rauke in de afgelopen periode. Gezien de rake typeringen van het interieur van deze kijkdoos vermoeden we dat een doorgaans in dezelfde stad woonachtige Zwarte Piet de maker is van deze kijkdoos òf dat Sinterklaas en zijn Pieter zich goed hebben laten informeren alvorens deze kijkdoos zijn definitieve aankleding kreeg.

Op alle vragen omtrent het hoe en waarom van de bijzonderheden van deze en andere surprises en gedichten zullen we waarschijnlijk nooit antwoord krijgen, want rond de kennisverwerving van deze Goedheiligman circuleren al eeuwen allerlei niet verifieerbare geruchten. 't Is ook allemaal niet zo belangrijk, want we hadden bovenal een fijne avond, mede dankzij de goede gaven van Sint & Piet.

Geen opmerkingen: