donderdag 12 november 2009

Vuur in de kastanjes

Donderdag 12 november 2009

In de maand augustus van dit jaar verloor onze Wilde Kastanjeboom als gevolg van een harde wind een aantal onrijpe bolsters (zie mijn weblogbericht van 24 augustus 2009). De bolsters met kastanjes die weer en wind hebben getrotseerd in de daaropvolgende twee maanden, zijn uiteindelijk ook allemaal als gevolg van de herfststormen of als gevolg van rijping en zwaartekracht uit de boom gevallen.

De Kastanje droeg dit jaar veel vrucht. In de maand oktober 2009 lagen er nagenoeg elke dag kastanjes aan de voet van de boom. Passerende kinderen die de boom passeerden op weg naar school of naar huis, konden daarvan een "graantje" (kastanje) meepikken. Wie van ons kwam vroeger als kind eigenlijk nĂ­et thuis met kastanjes? Als kind wist je vroeger toch precies waar de Wilde Kastanjes staan, om er in de herfst kastanjes te zoeken en daar thuis of op school met bijvoorbeeld lucifers en/of ander materiaal creatieve voorstellingen van onder andere mensen en dieren te maken.

Een deel van de kastanje- en bolsteroogst leggen we op een grote schaal om daarmee voor een aantal weken de herfst van buiten naar binnen te halen. Een kaarslicht in het midden, en ziedaar, een eenvoudig maar decoratief geheel in de woonkamer. Omdat we het kaarslicht temidden van de kastanjes in een glazen potje hebben, hoeven we ons er geen zorgen over te maken dat we op enig moment "de kastanjes uit het vuur moeten halen".

Geen opmerkingen: