zondag 4 oktober 2009

Psalmen nu ook als Dwarsligger uitgegeven

Zondag 4 oktober 2009

Hugo van Woerden is directeur van uitgeverij-drukkerij Jongbloed BV in Heerenveen. Jongbloed is gespecialiseerd in het drukken van Bijbels op uiterst dun papier (zie ook mijn weblogbericht van 19 augustus 2009). Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) is dan ook al jaren een belangrijke afnemer voor Jongbloed. Van Woerden bedacht iets revolutionairs. Op zoek naar een handiger manier om te lezen, kwam hij op het idee van de zogenoemde “Dwarsligger”. Een dwarsligger is een klein boekje, dat je overdwars leest. Geen linker en rechter bladspiegel meer, maar één bladspiegel tegelijk over twee bladzijden: met één bovenblad en één onderblad. Samen met NDCVBK presenteerde Jongbloed dit nieuwe boeken-concept op 6 september 2008 tijdens de opening van het boekenseizoen op de beurs Manuscripta te Amsterdam.

De dwarsligger - waarop inmiddels het octrooi is verleend - is een compleet boek in een handzaam formaat van maar 8 x 12 centimeter. Een boek dat zondermeer in elke handtas past en zelfs in een broekzak of binnenzak. De dwarsligger weegt gemiddeld nog geen 145 gram, is met één hand vast te houden en derhalve gemakkelijk te lezen Een boek dat je dus overal en op elk moment kunt lezen. En omdat een dwarsligger zo klein en licht is, past hij wel zes tot acht keer in een boek zoals dat normaal wordt uitgegeven.

De kwaliteit van de dwarsligger is onmiddellijk herkenbaar: gebonden, een doordachte lay-out en gedrukt op fraai, helder wit en milieuvriendelijk papier. Door de innovatieve bindwijze blijft de dwarsligger altijd open liggen. Jongbloed heeft bij het ontwerp en de ontwikkeling gebruik gemaakt van de jarenlange ervaring die men verkreeg bij het drukken van Bijbels.

Op het moment dat ik dit bericht schrijf, zijn er nog maar 17 boektitels als dwarsligger verkrijgbaar. Eén van de eerste titels die zijn uitgegeven, is het boek “Psalmen”, dat tot stand is gekomen in samenwerking met het Nederlands Bijbelgenootschap te Haarlem. Deze dwarsligger bevat alle 150 psalmen van de in het jaar 2004 uitgegeven editie van “De Nieuwe Bijbelvertaling” (NBV). De dwarsligger “Psalmen” bevat liederen met een rijke inhoud; liederen om te overdenken op een stil moment, als troost in moeilijke tijden en/of als uiting van vreugde in vrolijke tijden. Het bevat oude woorden in een nieuw jasje; woorden die je raken!

Geen opmerkingen: