zondag 1 maart 2009

Van Carnaval via Vasten & Lijden naar Opstanding

Zondag 1 maart 2009

Vorige week kwam er een eind aan het jaarlijkse carnaval in Nederland. Dikke Dinsdag & Aswoensdag luidden afgelopen week de Veertigdagentijd in, ook wel Vastentijd en Lijdenstijd genoemd; nog 40 dagen totdat het Pasen is. In deze periode staan we stil bij het lijden & sterven van Jezus Christus, dat uiteindelijk zijn hoogtepunt krijgt in het feest van de Opstanding van de Here Jezus op Paasmorgen.

Maar niet overal is het carnaval al geëindigd en de Vastentijd aangevangen. Zo kregen we van onze vrienden die op het Griekse eiland Zakynthos wonen gisteravond een romantische foto geëmaild van het carnaval dat daar nog niet ten einde is gekomen. De Grieks-orthodoxe Kerk volgt - evenals de Russisch-orthodoxe Kerk - namelijk een andere kalender van het kerkelijk jaar. Zo was er gisteren op Zakynthos de jaarlijkse optocht ter gelegenheid van de zogenoemde Venetiaanse bruiloft. Vandaag is dan nog de grote afsluitende carnavalsoptocht.

Het carnaval (apokries) in Griekenland wordt daarna afgesloten met "Schone Maandag" (kathara deftera). Het is een traditionele vliegerdag en de dag waarop speciaal plat brood (laganes) wordt gegeten. De Vastenperiode voorafgaand aan Pasen gaat ook daar deze week beginnen.

Geen opmerkingen: