dinsdag 9 december 2008

Thanks TinQ

Dinsdag 9 december 2008

Sinds 1996 was de prijs van benzine en diesel in Nederland verdubbeld. Benzine was in juni 2008 al 92 procent duurder dan in januari 1996 en diesel was 124 procent duurder. De hoge benzineprijzen was veel automobilisten dan ook een doorn in het oog.

CDA, PvdA en VVD gaven aan een onderzoek te willen naar de extreem hoge Nederlandse brandstofprijzen. In Nederland waren afgelopen zomer de brandstofprijzen zonder accijns en BTW acht tot veertien cent duurder dan in de rest van Europa. Dat zou liggen aan het gebrek aan concurrentie tussen pompstations langs de snelweg. In juni van dit jaar hebben truckers nog geprotesteerd tegen de accijnsverhoging met drie cent op diesel per 1 juli 2008, maar dat mocht niet baten. Minister Wouter Bos van Financiƫn bleef bij zijn standpunt, dat Nederlanders maar moeten wennen aan de hoge brandstofprijzen

Automobilisten prijzen zich momenteel weer gelukkig met de aanhoudende daling van de bezineprijzen. Gedurende weken ging er wel een cent af van de literprijs. De benzineprijs staat zo door de bank genomen op het laagste punt in ruim drie jaar. Dat blijkt uit cijfers van BETA, de branchevereniging voor tankstations. Een liter euro loodvrij hoeft momenteel nog geen 1,20 Euro te kosten.

Afgelopen zomer werd voor benzine een recordprijs gevraagd van 1,69 Euro. Sindsdien is de olieprijs op de wereldmarkt flink gedaald. De laatste keer dat de benzineprijs zo laag was, was in maart 2005. LPG en diesel zijn ook goedkoper geworden, maar die prijzen zakken minder hard dan de prijs van benzine. Door de wereldwijde economische crisis loopt de vraag naar olie terug, en dat zorgt voor een flinke daling van de brandstofprijzen. Vandaag betaalde ik voor een liter benzine 1,144 Euro.

Geen opmerkingen: