dinsdag 23 december 2008

Steun de St. Vitus-toren-restauratie van Stiens

Dinsdag 23 december 2008

De Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel is bezig om geld in te zamelen voor de restauratie van de kerktoren van de Hervormde Sint Vituskerk van Stiens. Het gat in de begroting was aanvankelijk € 100.000,-, maar door de inspanningen van vrijwilligers, verenigingen en fondsen die allemaal willen helpen om dit gat te dichten, is er nu nog maar een tekort van € 10.000,-

Afgelopen zaterdag stonden vrijwilligers van de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel met een partytent in het centrum van Stiens vóór het gemeentehuis om met muziek, en drankje, gezelligheid en een verkoopassortiment aandacht te vragen voor de aanstaande restauratie. Na een gesprek met de heren De Haan en Atema kon ik natuurlijk niet achterblijven en ging dus ook tot aankoop over om dit goede doel mee te ondersteunen.

De oudste delen van de Sint Vituskerk dateren van omstreeks het jaar 1100. Omstreeks het jaar 1400 werd de huidige kerktoren gebouwd van baksteen, de zogenoemde kloostermoppen. De toren is 34 meter hoog en staat momenteel enigszins uit het lood.

De kerkklokken luiden al niet meer, omdat de ophanging van de drie klokken is versleten. Tot nader order is het dus helaas stil rond de toren. Eerst moeten de drie klokken uit 1381, 1509 en 1607 worden gerepareerd èn de ophanging van deze klokken moet worden vernieuwd.

Restauratie is noodzaak, want de beeldbepalende Stienser kerktoren vertoont grote gebreken en dreigt in verval te raken. Dat mag natuurlijk niet doorgaan, dus kan ik deze aktie van Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel van harte bij je aanbevelen.

Geen opmerkingen: