dinsdag 18 november 2008

Teun Speelman exposeert in Stiens

Dinsdag 18 november 2008

Tot eind december 2008 is tijdens de reguliere openingsuren van de Leeszaal de expositie van graficus Teun Speelman te zien in de Openbare Bibliotheek van Stiens. Deze kunstenaar is gespecialiseerd in de linoleumsnede, in de zogenaamde reductie-techniek, die resulteert in verschillende kleurgangen over elkaar heen.

Zijn inspiratie vindt hij in de natuur, in gebouwen en in mensen. Hij verzamelt beelden die hij om zich heen ziet en voegt die samen tot één geheel, in een herkenbare werkelijkheid, die toch een verwonderlijk totaalbeeld geeft. Mede door de heldere - vaak contrastrijke - kleuren blijft de vraag: wat is hier eigenlijk aan de hand; waarom deze twee beelden gecombineerd? Bijgaande linoleumsnede is daarvan een illustratie.

De laatste tijd maakt hij naast bovenstaande composities steeds vaker portretten van mensen die hem dierbaar zijn, meestal in grijze kleurgangen. Het minimale kleurgebruik - in de overheersende grijze beelden - zorgen voor de door Speelman gewenste kleine, maar wel opvallende accenten.

Geen opmerkingen: