zondag 21 september 2008

Muren slechten op Startzondag in Stiens

Zondag 21 september 2008

Als we als gezin op deze eerste herfstmorgen tegen half tien bij kerkelijk centrum De Hege Stins komen voor de kerkdienst van dit Startweekend, zien we gemeenteleden de kerk ingaan, maar anderen ook de kerk verlaten. Wat is er aan de hand?

Het blijkt dat er twee aanvangstijden zijn gepubliceerd: 9.30 uur in het kerkblad de Twaklank èn in de provinciale kranten en 10.00 uur in de Infobladen die zondags in de beide kerken worden uitgereikt. Ten behoeve van deze Startzondag is de aanvangstijd van 9.30 uur verschoven naar 10.00 uur. Vaak zie je dan bij ons in de gemeente dat het qua communicatie fout gaat. Niet overal wordt dan de nieuwe tijd (tijdig) gepubliceerd, waardoor de gemeenteleden zich in twee aanvangstijd-ploegen melden in de ontvangsthal van de kerk. Ik ga even buiten staan en zie dat enkele groepjes gemeenteleden direct huiswaarts keren omdat ze niet nog een half uur willen wachten. Ondertussen loopt ook een gezin met mopperende kinderen naar binnen; die jeugd ziet zich genoodzaakt langer dan verwacht in de kerk te verblijven. Dat is wat ik zie en hoor. Maar gelukkig zijn de meesten bereid om dat halfuur te overbruggen in de ontvangsthal en om 10.00 uur begint dan toch de Start-kerkdienst.

Deze gezamenlijke kerkdienst wordt door de Gereformeerde Kerk van Stiens en de Hervormde Gemeente van Stiens georganiseerd. Voorgangers zijn onze predikanten, respectievelijk Bart Ramaker en Gerrit Wessels. Muzikale (bege-)leiding komt van organist/pianist/dirigent Take Beukema en van de blazers Annie Klijnstra en Jan Wierstra. Nieuw is dat vandaag voor het eerst de Hervormde Vituscantorij en de Gereformeerde Zanggroep Hege Stins samen de (koor)zang(begeleiding) verzorgen.

Aan de hand van twee Bijbelteksten over Jericho en Bartimeüs wordt mede met behulp van een dramatische expressie van Dethmer Boels, Jeannette Veltman en Wout de Vries het thema "Muren slechten" uitgewerkt. Er is voor gekozen om in deze Startdienst geen liederen uit het Liedboek voor de Kerken te zingen, wel diverse liederen uit de bundel Tussentijds en enkele andere liederen van o.a. Hanna Lam. Centraal staat in de dienst dat dit het kerkelijk seizoen gaat worden waarin de beide PKN-gemeentes gaan fuseren en samen verder gaan als één gemeente met drie pastorale wijken, drie predikanten en twee kerkgebouwen in Stiens.

Na afloop krijgen we allen koffie met gebak. Het nieuwe kerkelijk werkseizoen is vanaf nu van start gegaan. We sturen ook nog kaarten met onze namen erin geschreven als groet naar onze mede-gemeenteleden Hans Hagen en Sietse Hager, die beiden als militair zijn uitgezonden en momenteel verblijven in Afghanistan. Wij hopen dat zij te Zijner tijd gezond en wel weer terug mogen komen in Stiens.

Geen opmerkingen: