maandag 2 juni 2008

Maandelijks luchtalarm over Nederland

Maandag 2 juni 2008

Om precies 12.00 uur hoor ik het luchtalarm opstarten, waarna het enige tijd op vol volume luid over Leeuwarden loeit. Dit is het alarm waarmee elke maand in heel Nederland wordt getest of de sirenes van het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAR) overal werkt. Ook wil de overheid met dit maandalarm dit alarmsysteem bij de burger in het bewustzijn houden.

In Nederland staan meer dan 4.000 sirenes op hoge palen en op hoge gebouwen. Zo staat er ook een sirene op een paal bij de voetbalkantine van vv DTD in Cornjum.

Dit luchtalarm - dat vroeger is ingevoerd om te waarschuwen voor een bombardement - is in de laatste jaren incidenteel gebruikt bij grote branden en lekkages waarbij gevaarlijke stoffen vrijkwamen. Heinenoord, Helmond, Enschede en Vlaardingen zijn plaatsen waar dit luchtalarm in de afgelopen vijf jaren werd ingezet om de burgers op te roepen om ramen en deuren te sluiten en om via radio of televisie kennis te nemen van de oorzaak en geadviseerde handelwijze bij aanwezig onheil.

Geen opmerkingen: