woensdag 18 juni 2025

Hünenweg van Ueffeln naar Ankum

Maandag 16 juni 2025
 
Akkerpad met varens aan de rand van het Rüsseler Holz

















Eerst Hondsrugpad heen
De Duitse ‘Hünenweg’ en het Nederlandse ‘Hondsrugpad’ werden in 2021 gecombineerd tot een langeafstandswandelpad tussen het Nederlandse Groningen en het Duitse Osnabrück van 324 kilometer.
De Nederlandse versie van het Hondsrugpad is beschreven in de Nederlandstalige versie van de wandelgids ‘Hondsrugpad – Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur’ (2021) van Fokko Bosker. Die wandelgids beschrijft de route zuidoostwaarts vanuit Groningen naar het Duitse Meppen, en gaat dus niet verder naar het Duitse Osnabrück. Dat traject van de 9 etappes van het ‘Hondsrugpad’ hebben Durkje en ik al gelopen in de periode van 16 april 2023 tot en met 10 juni 2023, inclusief de bijbehorende 2 Verbindingsroutes, de 2 Trajecten en de 7 Rondwandelingen.

Dan Hünenweg terug
De Duitse versie van de Hünenweg is beschreven in de Nederlandstalige versie van de wandelgids ‘Hünenweg - Hondsrugpad’ (2023) van Idhuna Barelds. Die wandelgids beschrijft de route noordwestwaarts vanuit het Duitse Osnabrück via het Duitse Meppen naar het Nederlandse Groningen, dus – in tegengestelde tot de hierboven genoemde wandelgids – wèl het hele traject van de Hünenweg/Hondsrugpad. 
Omdat Durkje en ik de heenweg-route van Groningen naar Meppen al hebben gelopen, gaan we aansluitend de 150 kilometer lange terugweg-route van Osnabrück naar Meppen lopen, opdat we – eenmaal aangekomen in Meppen de 324 kilometer lange route van de Hünenweg/Hondsrugpad geheel wandelend hebben voltooid.
Deze route wordt gemarkeerd met een blauw schrift op gele achtergrond.

Van Ueffeln naar Ankum
Vandaag lopen we de vierde etappe van de Duitse Hünenweg, over een afstand van 17,2 kilometer, van Ueffeln naar Ankum.
We verblijven deze vijfdaagse op Camping Waldoase nabij het Duitse Merzen, dat ongeveer op de helft van de eerste vijf etappes ligt.
We vertrekken vanmorgen om 7:30 uur vanaf de camping, en rijden dan met de auto - met op het fietsenrek onze beide fietsen - naar Ankum, waar we onze auto parkeren bij het See- & Sporthotel. Dan fietsen we van Ankum de 10,7 kilometers naar Ueffeln, waar we onze fietsen stallen nabij de Sankt-Marienkirche.
Bij vertrek is het 13 graden Celsius, en bij aankomst in Ankum is het 21 graden Celsius.
Het is en blijft vandaag droog, met af en toe een zonnige periode en een licht verkoelende zachte wind; kortom, heel mooi wandelweer, en zeker beter dan de hitte van eergisteren en de regen van gisteren.
Vandaag wandelen we langs een grote verzameling prehistorische grafheuvels, naar het zogenoemde Giersfelder grafveld, dat bestaat uit negen grafheuvels uit het neolithicum en de bronstijd. Daarna lopen we door naar het Rüsseler Holz, en tot slot naar de parkvijver van Ankum.

Oorlogsmonument en hunebed van Ueffeln
Als we om 8:40 uur onze fietsen hebben gestald nabij de Sankt-Marienkirche, gaan we van start aan de Dorfstrasse van Ueffeln.
Voordat we de Dorfstrasse verlaten, komen we op de T-kruising langs een oorlogsmonument dat in 1921 is opgericht ter nagedachtenis van de gesneuvelde dorpsbewoners ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. 
Hun namen staan op plaquettes aan beide zijkanten, met de vermelding dat ze zijn overleden, gevallen of vermist. Voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog zijn later nog extra plaquettes eronder gehangen. 
Dit monument herdenkt ook hen die zijn vervolgd, gevlucht en verdreven.
Aan de rand van het dorp wijst een richtingbord met opschrift ‘Zum Steingrab Wiemelsberg’ ons de vervolgweg het dorp uit. 
Over een veldweg tussen de boszoom links en akkers rechts lopen we naar het bospad dat zo’n honderd meter het bos in gaat, naar het grote hunebed Wiemelsberg, dat 9,5 meter lang en 1,8 meter breed is.
Dit prachtige hunebed geldt als één van de best behouden neolitische overblijfselen in het Osnabrücker Land. 
 
Naar het Giersfelder grafveld in het Bührener Wald
Langs en tussen akkers lopen we naar de verkeersweg B218, die we oversteken om dan verder te lopen over het karrenspoor in noordelijke richting. Hier hebben we vorig jaar in november 2024 de afslag linksaf richting Merzen genomen, maar vandaag op de Hünenweg gaan we verder in noordelijke richting naar de L70. Daar zouden we moeten oversteken, maar de plek waar we aan de andere zijde van de L70 het bosperceel in zouden moeten gaan, treffen we niet aan. Daarom volgen we zo’n honderd meter de L70, het gehucht Bottum in.
Daarna kunnen we al snel weer de juiste route oppakken, het Bührener Wald in.
De bospaden gaan kriskras door het Bührener Wald naar het Giersfelder grafveld, met haar negen grafheuvels uit het neolithicum en de bronstijd, daterend van circa 2800 tot 1200 vóór Christus. Om die grafheuvels te bezoeken zouden we hier en daar het bos één tot drie kilometer dieper in moeten gaan, waarbij je dan zou gaan afwijken van de reguliere route van de Hünenweg. Wij blijven de met wegwijzers aangegeven route van de Hünenweg door het bos volgen.

Na de Pausenbank het Rüsseler Holt in
Vervolgens lopen we in een tamelijk rechte lijn over het brede bospad van de Steingräberweg door het bos in noordelijke richting.
Iets oostelijker komen we bij de al lang vooraangekondigde Pausenbank op een kruispunt van brede bospaden. Hier genieten we na zo’n tien kilometer lopen van onze koffiepauze, op één van de twee bankjes vóór de schuilhut van Pausenbank. 
Direct na deze pauze steken we de asfaltweg Am Langen Esch over, waarna we op een brede halfverharde weg komen langs een door de zon beschenen prachtig geel wuivend graanveld. 
Dit brede pad voert ons het bosgebied van het Rüsseler Holt in, waar we van een breed pad af moeten, om een smal bospaadje heuvelopwaarts te nemen.
Na een niet al te zware klim gaat het dan voort over een hellingpad aan de binnenkant van twee parallel liggende heuvelruggen, wellicht ontstaan doordat het landijs in de IJstijd de aarden wallen naar links en naar rechts heeft geperst. We lopen hier door prachtig groene varens.
Ook als we aan de bosrand komen, blijven we over een akkerpad lopen tussen hoog opgaande frisgroene varens, langs een koolzaadveld. Zo verlaten we het Rüsseler Holt.

Naar Ankum
Even later bereiken we de eerste visvijver, waar een groep ganzen rustig rondzwemt.
Voorbij de volgende visvijvers komen we op een bospad langs een tamelijk hoog opgaande aarden wal.
Na een eindje over het wandel- en fietspad langs de Alfhausener Strasse (L76) gelopen te hebben, gaan we ter hoogte van Rüssel een eindje in zuidwestelijke richting over de Fürstenauer Weg, om even later over de Alte Ziegelei af te buigen naar Ankum. Vlak voordat we Ankum in lopen, komen we langs een rijkelijk bloeiende aardappelakker.
Om 12:30 uur lopen we de bebouwde kom van Ankum binnen.
Maar dan zijn we er nog niet, want we moeten nog een heel eind door de zuidelijke woonwijken van Ankum lopen, in de richting van de plaatselijke parkvijver.
Als we zo’n twintig minuten later daar zijn, beëindigen we deze vierde etappe nabij het See- & Sporthotel van Ankum.
We stappen in de auto, halen in Ankum eerst nog enkele boodschappen, en rijden dan met de auto terug naar Ueffeln, waar we de beide fietsen afhalen.
Vanuit Ueffeln rijden we tot slot terug naar de camping Waldoase te Merzen, waar onze caravan staat.

Geen opmerkingen: