dinsdag 24 juni 2025

De Turfroute voor Fietsers wandelen van Rotstergaast naar Driewegsluis

Dinsdag 24 juni 2025
 
Over het Voetpad langs de begraafplaats met klokkenstoel van Spanga

















Wandelen & fietsen vanaf de Turfroute in Zuidoost-Friesland
De turfvaarten in Zuidoost-Fryslân zijn eeuwenoud en vaak met de hand gegraven. 
De zogenoemde 'Turfroute' verbindt sinds 1974 al die vaarten met elkaar. De kanalen met haaks daarop sloten, bossen, elzensingels, heide, weiden en beekdalen geven het gebied een eigen charme. 
In twintig pakkende verhalen en routes slaan de journaliste Janneke Donkerlo en de schrijver van routegidsen Fokko Bosker als het ware bruggen tussen de vaart en het omliggende landschap. Zij nemen het water als vertrekpunt voor hun rondwandelingen en fietstochten door dit rijk geschakeerde landschap van coulissen van elzen- en eikensingels, in een fijnmazig patroon van vaarten en wijken.
Resultaat van hun werk is de in 2024 uitgegeven routegids 'Wandelen & fietsen vanaf de Turfroute in Zuidoost-Friesland'.

23 tochten met een totale lengte van 746,9 kilometer
Deze routegids bestaat uit 11 fietstochten en 12 wandeltochten, die Durkje en ik van plan zijn om alle te gaan wandelen. 
  • Tien fietstochten hebben een totale lengte van 387,4 kilometer, waarvan de kortste 13,7 km en de langste 63,4 km lang is.
  • De twaalf wandeltochten hebben een totale lengte van 134,5 kilometer, waarvan de kortste 4,6 km en de langste 15,9 km lang is.
  • De veel langere 'Fiets-Turfroute' door Zuidoost-Fryslân heeft een totale lengte van 225 kilometer.
De 23 tochten hebben derhalve een totale lengte van 746,9 kilometer. We zijn van plan die afstand te bewandelen in 36 dagetappes, variërend tussen de 15 en 33 kilometer per dag, zo mogelijk in combinaties van (delen) van die wandeletappes en fietsetappes.

Eerst van Driewegsluis naar Rotstergaast
Vandaag zijn we van plan om onze vierde etappe van de 225 kilometer lange 'Turfroute voor Fietsers' te bewandelen, van Rotstergaast naar Driewegsluis, met een lengte van 18,9 kilometer.
We vertrekken daartoe vanuit Feinsum om 7:30 uur, en rijden dan met de auto - met achterop het fietsrek onze beide fietsen - naar Driewegsluis.
Onze auto laten we daar bij het Paviljoen & Jachthaven staan, en dan fietsen we door Brandemeer en gaan met de zelfbedieningspont 'Fietspont Oldelamer' de Tjonger over, naar Rotstergaast, waar we de fietsen stallen bij een boerderij aan de Schoterweg.
Bij vertrek vanmorgen in Feinsum was het 17 graden Celsius, en in Driewegsluis is de temperatuur bij aankomst om 14:00 uur inmiddels opgelopen naar 19 graden Celsius.
Het weer is vandaag onstuimig. Het is de hele dag bewolkt met veel stapelwolken, en alleen aan het begin en aan het eind van deze etappe voelen we heel even en heel licht enkele regendruppels, maar echt regenen doet niet niet. Wel is het zo dat de wind in de loop van deze uren steeds harder wordt, tot behoorlijk krachtig vanuit het westen. Al met al is het vandaag dus toch wel goed wandelweer.

Over de Tjonger van Rotstergaast naar Brandemeer
Onze etappe begint om 9:30 uur in Rotstergaast op de T-splitsing van de Schoterweg en de Gaasterweg. 
We lopen over de Schoterweg naar de Broeresleat (ofwel Fjouwerhústerfeart) en buigen dan naar rechts, naar de Fietspont Oldelamer.  
Zojuist zijn we met beide fietsen al overgestoken van de oostoever naar de westoever, en bij terugkomst op de westoever zien we dat de zelfbedieningspont gelukkig nog steeds aan onze westzijde ligt, dus die hoeven we eerst niet naar ons toe te draaien met de zwengel. We stappen op de fietspont en met behulp van de zwengel op de zelfbedieningspont draaien en trekken we ons over de rivier de Tjonger naar de oostoever, waar we onze voettocht vervolgen op de Tjongerweg in zuidelijke richting, alsmaar langs de Tjonger (ofwel Kuunder).
Voor ons gaat de Tjongerweg over in het Bokploegpad, het schelpenpad naar en door het natuurgebied Brandemeer, bestaande uit veel petgaten en legakkers.
Op het Bokploegpad passeren we twee Amerikaanse windmolens. 
Dieper gelegen in het Brandemeer is ook nog een sluis en het oorlogsmonument van de Verzetsschuit De Bok, maar die beide objecten kunnen we vanaf het schelpenpad niet zien.
Bij de parkeerplaats op de hoek van het Bokploegpad en de Oude Maden staat de Infohut Brandemeer van Staatsbosbeheer. De deur is open, dus we gaan naar binnen om kennis te nemen van de informatie over dit waterrijke natuurgebied.

Over de Helomavaart de Rottige Meente in
Over de Oude Maden lopen we richting Munnekeburen. Op de Hogeweg aangekomen, moeten we even voor de brug over de Helomavaart (ofwel Jonkersvaart) wachten, aangezien enkele toeristische plezierboten deze Oldelamerbrug moeten passeren.
Aan de overzijde van de Helomavaart willen we gaan koffiedrinken in de theetuin Snoek aan de vaart, maar ondanks de aankondiging op internet dat die vanaf half twaalf open zou zijn, blijkt er niemand aanwezig, dus houden we onze koffiepauze hier op het terras van de door ons meegenomen koffie en broodjes. Zo kan het ook, en bovendien kunnen we hier toch even in de luwte, beschut tegen de harde wind, zitten.
Daarna gaan we de Veendijk op langs de Helomavaart, om al vrij snel rechtsaf te gaan, het Voetpad op, het natuurgebied van de Rottige Meente in.
Bij Voetpad nummer 13 staat een prachtig beschilderde brievenbus langs het schelpenpad.
Over het Voetpad gaat het voort naar Munnekeburen.
Het Voetpad gaat achter langs de dorpskerk van Munnekeburen. Van de kerk staat de kerktoren deels in de steiger.

Van Scherpenzeel langs Pieter Stuyvesant naar Spanga
Het voetpad gaat verder langs Munnekezeel richting Scherpenzeel.
In Scherpenzeel verlaten we het Voetpad even, om dan over de Grindweg door het dorp te lopen, langs de dorpskerk van Scherpenzeel.
Aan het eind van de Grindweg komen we bij het eind van de bebouwde kom op het kruispunt met de Pieter Stuyvesantweg. 
Daar, bij de Gedenknaald voor Peter Stuyvesant, ontmoeten we vier fietsers, met in dat fietsgroepje tot onze verrassing het echtpaar Alie & Jelte Veld, zo'n dertig jaar geleden respectievelijk de oppas van onze drie kinderen, en de basisschooldirecteur van de christelijke basisschool van Britsum, in de tijd dat ik bestuurslid was van de vereniging voor de christelijke basisscholen van Stiens en Britsum.
Wij lopen daarna een klein eindje langs de Pieter Stuyvesantweg (N351), om die al direct over te steken, teneinde onze wandelroute te vervolgen over het Voetpad richting Spanga.
Op dit Voetpad passeren we de zogenoemde 'Kijkhut voor de niet bestaande vogels van de Rottige Meenthe', het product van de plaatselijke kunstenaar O.C. Hooymeijer, bedoeld als een ontdekkingsreis op het snijvlak van kunst, natuur, educatie en humor. 
Wij beklimmen de ladder en gaan de hoogstaande vogelkijkhut in, en krijgen dan het overzicht over een waterplas.
Tussen de groene waterplanten zwemt een meerkoetenpaar met twee jongen. Verder is er geen vogel te zien, ook geen niet-bestaande vogel.
Net buiten Spanga passeren we de begraafplaats met daarop de klokkenstoel van Spanga.

Dan gaat het verder over de Spangahoekweg en de Marktweg naar de Lindedijk.
De Lindedijk loopt hoog langs de rivier de Lende. Van rechts komt de Ossenzijlersloot vanuit Ossenzijl. Die wordt op dit moment druk bevaren. 
We blijven op de Lindedijk alsmaar de rivier de Lende volgen, met links van de hoge polderdijk de provincie Fryslân, en rechts van de polderdijk en rivier de provincie Overijssel. 
Vanaf de hoge dijk krijgen we een mooi uitzicht over de petgaten en de legakkers van de Rottige Meente aan onze linkerhand.
Achter ons verschijnen dreigende regenwolken, en omdat het er naar uitziet dat het op niet al te lange tijd zal gaan regenen, lopen we stevig door over de Lindedijk naar Driewegsluis, waar we om 13:45 uur arriveren bij de sluis en de brug over De Lende.
Langs de Jachthaven en de Camperparkeerplaats van Driewegsluis lopen we naar onze auto bij Paviljoen Driewegsluis.
Dan rijden we van Driewegsluis terug naar Rotstergaast, waar we onze beide fietsen afhalen, waarna we doorrijden naar Drachten voor een bezoek aan mim; en aan het eind van de middag rijden we terug naar huis in Feinsum.

Geen opmerkingen: