maandag 16 september 2024

Stedendag in Damme en Brugge

Dinsdag 3 september 2024
 
Sightseeing in Brugge

















Damme
Vanmorgen slapen we uit tot 8:30 uur en ontbijten Durkje en ik in de caravan.
Aanvankelijk waren we van plan om vandaag naar Brugge te fietsen, om de stad te gaan bezichtigen, maar omdat er vandaag regen wordt verwacht, kiezen we ervoor om toch maar met de auto naar Brugge te rijden. Dat geeft ons dan ook de kans om via Damme naar Brugge te rijden. De receptioniste van de camping had ons geadviseerd om ook Damme even te gaan bezoeken, dus dat doen we ook.
Daarom rijden we vanmorgen eerst van Blankenberge naar Damme, waarna we vanaf een parkeerplaats buiten het stadje over een mooi wandelpad door een lange lindenlaan – nota bene een pelgrimspad - naar dit vestingstadje wandelen. Het is nu nog prachtig weer, met een beetje zon en ook lekker warm. 
We komen Damme binnen net buiten de stadswal, en lopen eerst naar de grote stadskerk binnen de stadswal. De kerk is helaas gesloten, en we zien dat vooral het torengebouw in gevaarlijk slechte staat verkeert, dus het ligt voor de hand dat je niet het kerkhofpad op mag om daar dicht langs de kerktoren te lopen.
Daarna wandelen we door de hoofdstraat van Damme, naar het stadsplein waaraan ook het stadhuis staat.
Daarna nog een klein eindje verder, tot aan het kanaal, waar je Damme al weer uit zou wandelen, en daar keren we om, om dan over het stadsplein vóór het stadhuis langs via een andere weg linksom door het stadje terug te lopen naar de grote kerk. Vanaf daar voert het voetpad van de lindenlaan ons weer terug naar onze auto op de parkeerplaats.

Brugge
Vanuit Damme rijden we vervolgens over een kleine afstand van enkele kilometers naar de buitenring van Brugge, waar we de auto parkeren aan de Boogschutterslaan. Van daaruit gaat het naar de Kruispoort, waar we de brede stadsgracht oversteken, en dan lopen we door de lange Langestraat en de Hoogstraat naar de Burg. Daar staan allemaal losse stoelen onder de schaduwrijke bomen, waarop we plaatsnemen en lunchen, met het zicht op de gezellige Burg.
Na deze lunchpauze gaan we het museum in, in het oude stadhuis aan de Burg. In de grote ontvangsthal hangt een fotowand met teksten over de Tweede Wereldoorlog in en over de bevrijding van Brugge.
Hierna gaan we naast het stadhuis-museum de binnentrap op naar de hoger liggende Basiliek van het Heilige Bloed, om dan het interieur van deze uitbundig versierde basiliek te bezichtigen. 
Na dit kerkbezoek maken we de korte doorsteek naar de grote Markt van Brugge, waar het een drukte van belang is.
We vinden daar aan de Markt ook een boekwinkel die zich specialiseert in reisboeken, maar die afdeling boven gaat pas om 13:30 uur open, dus daar komen we straks nog wel even terug.
Dan verlaten we de Markt en lopen we door de centrumstraten langs de grote Sint-Salvatorskerk naar ’t Zand, ook al weer zo’n groot stadsplein. Hier vandaan willen we namelijk de doorsteek maken langs Oud Sint-Jan naar de Mariastraat, ook al weer zo’n drukke straat vol toeristen met of zonder stadsgids en paardenkoets. 
Nu lopen we door de Wijngaardstraat naar het Begijnhof, een grote stilteplaats in het verder zo drukke stadscentrum van Brugge. Het Begijnhof is gelegen aan de brede stadsgracht van Brugge, waar frequent rondvaartbootjes met toeristen langs varen. Maar het gebied zelf is een stille, groene plek in de stad, waar het rustig vertoeven is. In dit Begijnhof wonen nog altijd alleenstaande vrouwen en religieuzen. 
Nadat we het Begijnhof hebben bekeken, lopen we terug naar de Markt van Brugge. Ondertussen is het begonnen te regenen, eerst heel zachte motregen, maar die blijft maar aanhouden met af en toe iets heviger neerslag. Op de Markt aangekomen, gaan we direct naar binnen bij de boekhandel van zojuist, waar boven inmiddels de reisboekenwinkel is geopend. We kunnen daar kiezen uit een groot aantal wandelgidsen van wandeltochten en pelgrimstochten door België, en daarbuiten. We selecteren drie wandelgidsen – in het Nederlands, Engels en Duits - van een Spaanse camino die we ooit nog eens willen gaan lopen, om ons thuis te zijner tijd dan goed voor te kunnen bereiden op die camino. 

Terug naar Blankenberge
Omdat het toch nog flink motregent, kopen we bij de Hema nabij de Markt eerst een paraplu, om vervolgens zo droog mogelijk de binnenstad te doorkruisen tot zo’n driekwart kilometer voorbij de Kruispoort, ver buiten de buitenste stadsgracht van Brugge.
Vanaf de parkeerplaats aan de Boogschutterslaan rijden we terug naar Blankenberge, waar we eerst boodschappen voor de komende dagen halen bij de Delhaize-supermarkt. Dan gaan we terug naar de camping, waar het dan niet meer regent. We eten vanavond binnen, en zo rond 20:00 uur breekt de zon nog even licht door, alvorens die onder gaat in het westen boven de zee bij Blankenberge.

Geen opmerkingen: