maandag 19 februari 2024

Zet 'm op!

Maandagmiddag 19 februari 2024
 
Bezoek aan het Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân
Als je iets wilt zien van wat er op aarde leefde en leeft, kun je een bezoek brengen aan het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden.
Dat is wat Durkje en ik vanmiddag samen met Baukje & Elwin & Nolan gaan doen.
We beginnen bij de tentoonstelling 'Zet 'm op!' rond het Nederlands Kampioenschap Prepareren, waarin we een uitgebreide selectie krijgen te zien van wat beginnende, gevorderde en professionele preparateurs hebben ingebracht aan opgezette dieren, waarmee ze de competitie met elkaar aangaan om kampioen preparateur te worden.
Door corona kon dit landelijk kampioenschap enkele jaren niet doorgaan, maar dit jaar is het eindelijk weer zover dat de preparateurs hun mooiste opgezette dieren hebben ingebracht, die worden gejureerd op de stand van het preparaat, op de anatomie, op de moeilijkheidsgraad, de houding en het voetstuk. 
Als bezoekers mogen we ook een stem uitbrengen op het mooiste werkstuk, want er zal ook een publieksprijs worden toegekend.

Mijn miniatuurmuseum
Daarna gaan we naar het atrium van het museum, want daar kunnen de beide jongens gaan werken aan hun eigen miniatuur-museum, ofwel mini-natuurmuseum. Kinderen krijgen een hele grote bouwplaat, die ze kunnen beginnen te kleuren, om daarna - als dat na veel kleurwerk klaar is - het model thuis uit te knippen, om er een museum-3D-model van de maken.
Deze mini-museum-bouwers kunnen kiezen welk soort museum ze willen ontwerpen, om in het model dat dan op te bouwen en in te richten op mini-formaat. Zo zou je bijvoorbeeld een schelpenmuseum kunnen inrichten, maar je kunt zelf ook allemaal kleine voorwerpen maken van hout, van papier of van klei, om op eigen wijze vorm en inhoud te geven aan je privé-museum.
Hier in het atrium kun je een eerste begin maken, en thuis kun je dan in de komende dagen van de pas begonnen voorjaarsvakantie er nog volop mee aan het werk, je fantasie de vrije loop latend.

Van prehistorie tot interactie
Na deze opstartsessie zelf-museum maken maken we een rondgang op de bovenverdieping van het natuurmuseum, waar de permanente expositie is te bezichtigen.  
Allerlei thema's passeren daar te revue, en we komen daarbij onder andere door een prachtig klassiek oude museumzaal, en verderop maken we een sprong voorwaarts in de tijd bij allerhande interactieve tentoonstellingsvormen met beeld en geluid.
Voor jong en oud is hier van alles te zien en te beleven.
Tot slot gaan we nog een verdieping hoger, waar we een bezoek brengen aan de zogenoemde Zolder van Darwin, waarin in de atmosfeer van een stoffige, donkere zolder van een oud huis aandacht wordt geschonken aan de evolutie van flora en fauna door de tijd van de vele miljoenen jaren die achter ons liggen. 
En, o ja, we nemen ook nog even plaats in de oude schoolbanken van het klaslokaal van het voormalige Leeuwarder weeshuis, waarin dit museum is gevestigd. Een korte documentairefilm brengt ons voor enkele minuten terug naar het leven in dit weeshuis van voorheen. 
Zo zijn we aan het eind van de middag weer meer bepaald bij al wat leefde en leeft.

Geen opmerkingen: