maandag 26 februari 2024

Stellingenpad van Giethoorn naar Sint-Jansklooster

Maandag 26 februari 2024
 
Over het Schutsloterpad door Belt-Schutsloot

Stellingenpad
In het jaar 2022 gaf de uitgever Nivon Natuurvrienden een nieuwe wandelroutegids uit, met als titel 'Stellingenpad'. De subtitel van de wandelgids is: 'In de voetsporen van de Griffioen'. Dit pad wordt in het Engels ook wel de 'Griffin Fairy Trail' genoemd. 
De streekverhalen in deze wandelgids worden ingeleid door etappe-elfen en door de Griffioen, het fabeldier dat in het wapen van de Stellingwerven staat.
Inclusief een zuidlus en een doorsteek heeft dit wandelpad een totale lengte van 263,4 kilometer. De route loopt door de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland; in grote lijnen vanuit Appelscha door het Drents-Friese Wold, via Vledder, Steenwijk en Giethoorn langs de Weerribben, via Vollenhove door vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee, door Wolvega, Noordwolde, Oosterwolde, Haulerwijk, en dan weer terug naar Appelscha. En onderweg kruis je enkele slingerende riviertjes en beekjes, zoals bijvoorbeeld De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert.

Wandelgids
Deze wandelgids verdeelt de route over 15 etappes door de Stellingwerven, waarvan er zeven zijn onderverdeeld in elk twee deeletappes. De kortste etappe is 10,4 kilometer, en de langste heeft een lengte van 28,1 kilometer. Elke etappe heeft haar eigen thema. 
Omdat Durkje en ik proberen om de etappe-lengtes dicht rond het gemiddelde van zo'n 20 kilometer per wandeldag te houden, hebben wij een eigen etappe-verdeling gemaakt, uitgaande van zo'n 13 wandeldagen op het Stellingenpad.
De wandelgids bevat naast de routebeschrijving (in beide richtingen) en 42 topografische kaarten ook voorlichtende teksten over het landschap van de Stelllingwerven, en over de natuur, markante plaatsen, over bijzondere gebeurtenissen, en over het ontstaan, de geschiedenis en de taal van de Stellingwerven (vroeger ooit een autonome boerenrepubliek), want ook deze regio heeft een heel eigen karakter. Daarnaast kun je in deze wandelgids ook elfen-belevingsverhalen en cultuurhistorische verhalen lezen.
Deze route kent overigens geen eigen route-markering, maar maakt gebruik van het landelijke wandelknooppunten-netwerk.

In het laagveen tussen Schutsloterwiede en Belterwiede
Vandaag lopen we onze vierde dagwandeling op het Stellingenpad, namelijk van het Overijsselse Giethoorn naar het Overijsselse Sint-Jansklooster, over een afstand van 20,1 kilometer. Dit zijn de 12,6 kilometers van gehele etappe 4 en de eerste 7,5 kilometers van deeletappe 5a van onze wandelgids. 
Het thema van Etappe 4 is: 'In het laagveen tussen Schutsloterwiede en Belterwiede'.
Om 8:00 uur vertrekken we vanuit Feinsum, om dan eerst naar Sint-Jansklooster te rijden, waar we de auto bij de Monnikenmolen parkeren. Daarna rijden we met de andere auto terug naar Giethoorn, want bij de Doopsgezinde kerk van Giethoorn aan de Dorpsgracht begint onze vierde dagtocht van het Stellingenpad.
Het is 4 graden Celsius als we vertrekken, en de temperatuur stijgt vandaag slechts twee graden. Het is overwegend bewolkt, maar droog, en met een stevige koude wind, die we vooral zo voelen op de trajecten waar we met tegenwind lopen. Al met al hebben we goed, fris wandelweer vandaag tijdens onze etappe door noordelijk Overijssel.

Door Giethoorn naar Westeinde/Wanneperveen
Vanaf het parkeerterrein in Giethoorn lopen we naar de Dorpsgracht, waar onze dagtocht begint bij het gesloten Giethoornse museum 't Olde Maat Uus.
Naast de Doopsgezinde kerk komen we langs het kunstwerk dat is gemaakt als aandenken aan de beroemde Nederlandse film Fanfare, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de naamsbekendheid van Giethoorn.
We volgen in zuidelijke richting voortdurende de Dorpsgracht, eerst over het Binnenpad, dan de Langesteeg en dan het Zuiderpad, totdat we over de Frensensteeg het lange streekdorp in oostelijke richting verlaten.
Door een open veenweidegebied wandelen we daarna langs de Bovenboersevaart en de Dwarssloot naar de het buurschap Westeinde van Wanneperveen.
Een eind verderop op de Veneweg verlaten we het lintdorp Wanneperveen.
Links of rechts van de Veneweg proberen we één van de horecagelegenheden te vinden waarin we een kop koffie zouden kunnen drinken, maar alle horeca is hier gesloten op deze winterfrisse maandagochtend. Daarom nemen we op het eind van de Veneweg plaats op een picknickbank, die hier op een tamelijk winderige plek staat. Bij gebrek aan een luwer plek houden we hier een korte koffie- en broodjepauze.

Van Blauwe Hand over de Belterwijde naar Belt-Schutsloot
In het buurtschap Blauwe Hand komen we aan op een driesprong van belangrijke doorgaande wegen in deze streek. Blauwe Hand ligt tussen de veenmeren Beulakerwijde en Belterwijde.
Hier steken we het Kanaal Beukers-Steenwijk over, en direct erna gaan we de dam op, die men hier dwars door de Belterwijde heeft aangelegd, om het noord-zuid-verkeer hier mogelijk te maken. 
Op de kop van deze brede verkeersdam staat het culturele Monument voor Milieu en Toerisme (1992), gemaakt door Jan Wolkers.
Vanaf hier steken we over het fietspad de dam van de Blauwehandseweg over, die dwars door de Belterwijde loopt.
Aan de overzijde gaan we de Belterweg op, naar Belt-Schutsloot.
Via een smal houten bruggetje steken we de Schutsloot over.
Aan de overzijde volgen we dan het Schutsloterpad langs de Schutsloot, door het enigszins op Giethoorn gelijkende dorp.
Het laatste deel van dit dorpspad loopt aan de zuidkant langs de Kleine Belterwijde.
Het is net twaalf uur geweest, dus een mooi moment voor onze lunchpauze. Vlak buiten het dorp staat aan de Arembergerweg een houten informatiehut, waarin we onze lunchpauze beleggen, nu wel in de luwte, uit de koude wind.

Langs de Arembergergracht voor reflectie naar Barsbeek
Na deze lunchpauze gaan we de Arembergerweg op in zuidelijke richting, langs de Arembergergracht.
Aan de overzijde van de gracht zijn rietsnijders aan het werk. Een dikke rookkolom drijft over de ruige rietvelden, waar het afvalriet door hen wordt verbrand.
Verderop langs de gracht ligt een grote voorraad rietschoven langs het water, klaar om afgehaald te worden.
Nog iets verder ligt ook een deel van de rietoogst, maar een kleinere partij, met een wagen erbij waarmee het riet wordt aangevoerd naar de Arembergergracht, en een lange schuit, waarmee het riet over water kan worden afgevoerd, om het daarna te leveren aan rietdekkersbedrijven.
Dan buigen we af naar het westen, om over de Woldweg  zuidelijk van de Schinkellanden van natuurreservaat De Wieden, naar het buurtschap Barsbeek te lopen.
In Barsbeek staat bij één van de woningen langs de weg een houten hokje in de tuin, aan één zijde open, en binnen tegen de achterwand een groot tekstbord.
We steken het slootje over, en lezen dan de lange meditatieve tekst, die is bedoeld om in alle stilte eens even aandachtig door te lezen, om daarna - bijvoorbeeld op het zitbankje binnen, of doorwandelend - rustig te overdenken. Een mooi initiatief van reflectie.

Via Kadoelen naar de Monnikenmolen van Sint-Jansklooster
Over de Poepershoek lopen we naar het Heetveld. Hier gaan we de Kadoelen op. In de verte zien we al de op een hoogte gebouwde watertoren van Sint-Jansklooster. 
De Kadoelen gaat richting buurtschap en landgoed Kadoelen. In Kadoelen arriveren we bij de ruïne van een boerderij, en iets verderop zien we de dorpskerk staan tegenover dit agrarisch erfgoed.
Dan komt het eind in zicht, want nu hoeven we alleen nog maar door Kadoelen over de Bergkampen naar Sint-Jansklooster te lopen. 
Nog in Kadoelen passeren we het recent sterk uitgedunde Knoppersbosje, dat één van de laatst overgebleven eikenhakhoutbosjes op het Hoge land van Vollenhove is. Dit geriefhoutbos wordt door Natuurmonumenten beheerd volgens aloud cultuurhistorisch gebruik.
Op de T-kruising van Bergkampen en Molenstraat arriveren we bij de rand van de bebouwde kom van Sint-Jansklooster. Hier staat de Monnikenmolen, gebouwd in 1857.
Er staan auto's bij de molen, en er zit een groep in het molencafé. Bij binnenkomst - om er een kop koffie te gaan drinken - horen we dat het molencafé gesloten is. Momenteel wordt er vergaderd.
Daarom stappen we om 14:00 uur bij deze molen in de auto, en rijden terug naar Giethoorn, waar we op de terugweg naar huis onze andere auto afhalen.

Geen opmerkingen: