zondag 26 november 2023

Memoriazondag 2023 in De Hege Stins van Stiens

Zondag 26 november 2023
 
Liturgisch centrum klaar voor het aansteken van alle Memoria-kaarsen

















Zoekend naar licht, hier in het duister,
zoeken wij U, waarheid en kracht.
Maak ons Uw volk, heilig, vol luister,
schijn in de donkere nacht.
Christus, ons licht, schijn door ons heen, 
schijn door het duister.
Schijn ook vandaag, hier in Uw huis.

Eeuwigheidszondag
Vandaag op deze Memoriazondag - ook wel Eeuwigheidszondag genoemd - gedenken we ook als Protestantse Gemeente te Stiens alle dierbaren, die ons in het afgelopen kerkelijk jaar (dat vandaag ten einde komt) zijn ontvallen. We vieren dat vanmorgen in De Hege Stins van Stiens als kerkelijke gemeente, samen met de nabestaande familieleden van de overleden gemeenteleden van onze kerk.
Zo'n kerkdienst wordt door velen zorgvuldig en uitgebreid voorbereid, en daarom hopen we dat de Eeuwige ons vandaag op deze bijzondere zondag - de laatste van ons kerkelijk jaar - zal bemoedigen en troosten met Zijn zegen. 
Als we de kerkzaal vanmorgen binnenkomen, staat op het liturgisch centrum vóór de viertafel een wit gedekte tafel met daarop de kaarsenstandaards waarop straks de dan brandende herdenkingskaarsen zullen worden gezet, opdat zij gedurende de kerkdienst ons zullen beschijnen. Voor iedere overledene brandt dan een kaars, die symbool staat voor hun aanwezigheid diep in onze hoofden & harten. 

Heer, herinner U de namen
van hen die gestorven zijn.

Dit zijn de namen
Voorgangers van deze ochtendkerkdienst zijn kerkelijk werkster Tine de Vries en dominee Jak Verwaal. 
Onze gemeenteband United zorgt voor de muzikale inbreng en voor de begeleiding van de samenzang.
Dat deze kerkdienst van Memoriazondag zorgvuldig is voorbereid, blijkt alleszins uit het goede verloop van deze ochtendviering. Tine de Vries vangt de kerkdienst aan, en nodigt enkele malen na het voorlezen van de namen van zes overledenen de in de kerk aanwezige nabestaanden uit om naar voren te komen, om van haar een herdenkingskaars in ontvangst te nemen, die dan aan te steken aan de Paaskaars vóór in de kerk, waarna de brandende kaarsen worden geplaatst op de kaarsenstandaards op het Liturgisch Centrum van De Hege Stins. Als zo alle 27 overledenen één voor één zijn herdacht, wordt ook nog één kaars aangestoken voor wie vandaag in andere kerken of elders geen kaars wordt aangestoken, die wij wel in het midden van onze families en vriendenkringen missen.

Er is een land van louter licht waar heiligen heersers zijn.
Nooit gaat de gouden dag daar dicht in duisternis of pijn.

Tot Heil & Zegen
Als alle 28 kaarsen op het Liturgisch Centrum branden, draagt Tine de Vries het vervolg van deze ochtendviering over aan dominee Jak Verwaal. 
We zingen waarde(n)volle liederen samen, lezen uit de Bijbel, bidden, en luisteren naar de bemoedigende uitleg van dominee Verwaal bij de bijbelteksten die zojuist zijn voorgelezen.  
Een bijzondere vermelding verdient vandaag ook de muziekband United, die met haar muziekinstrumenten en haar zang bij ons allen de juiste snaren weet te raken, om het herdenken en gedenken van onze zo geliefde overledenen op goede wijze vorm en inhoud te geven. Wij mogen ons als kerkelijke gemeente o zo gelukkig prijzen met de passende wijze waarop hun bemoedigende muziek ons ter ore komt, en gevoelig doorklinkt tot diep in onze harten.
Wij denken aan al die geliefde mensen die wij zo node missen, en realiseren ons maar al te zeer hoe hun naam en nagedachtenis ons tot Heil & Zegen zijn; gisteren, vandaag en morgen, en al de dagen die daarop volgen.

Hij die het licht roept in de nacht,
Hij heeft ons heil teweeggebracht,
dat wordt ons niet ontnomen.

2 opmerkingen:

Ridzert zei

Bedankt voor, alweer, een mooi verslag!

Wiep Koehoorn zei

Dag Ridzert,
Dank voor je vriendelijke reactie, en bovenal dank voor jullie mooie muziekbijdragen.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
pgs29nov23