zondag 19 november 2023

Gospel Event Leeuwarden 2023

Zaterdag 18 november 2023 
 
Het Projectkoor samen met The Young Christian Singers op het podium








Gospelkoor en Projectkoor
Al weer voor de achtste maal organiseert het Leeuwarder gospelkoor 'The Young Christian Singers' haar periodieke 'Gospel Event Leeuwarden'. Evenals in 2019 vindt dit gospel event vanavond plaats in de Stadskerk De Wijngaard te Leeuwarden. Durkje en ik zijn er vanavond bij als in een bijna volle zaal met zo'n 900 gasten de gospel-muziekavond wordt geopend.
The Young Christian Singers - bestaande uit een koor en een band - hebben voor het concert van vanavond ook een projectkoor samengesteld van ongeveer honderd koorleden. Vijf maal hebben de projectkoorleden gekregen om een avondvullend repertoire in te studeren, samen met The Young Christian Singers. Aangezien onze neef Jan in het gospelkoor zingt en onze zwager Anne in het projectkoor zijn wij uiteraard nu benieuwd naar hun gezamenlijke performance. Vanavond gaan wij met vele honderden aanwezigen genieten van dit muzikale spektakel, dat onder leiding staat van de muzikaal veelzijdig dirigent Wilco Kloosterman.
Koor en projectkoor beginnen het concert met het lied 'You're the Fire', want - zo wordt erbij gezegd - de koorleden willen het vuur van het geloof brandend houden.
 

Eerste helft
Vervolgens zingt het gospelkoor 'I'm so blessed', waarna ze in wisselzang en samen met het projectkoor èn met alle gasten in de zaal het lied 'Angels' zingen.
Vervolgens wordt door het gospelkoor 'Redeemer' gezongen, met een uitdrukkelijke glansrol voor het strijkersensemble dat de gospelband voor deze gelegenheid de hele avond ondersteunt. Daarop volgen hun songs 'My feet are on the Rock' en 'Need You more'.
Gospelkoor en Projectkoor zingen daarna 'Ain't no grave' en 'The Lord's Prayer' (Het Onze Vader), waarvan met betrekking tot het laatstgenoemde nummer wordt verteld dat de beide koren dit lied maar eenmaal samen hebben kunnen instuderen, en dat ze het toch aandurfden om het op de bühne te brengen.
Alle mannen van beide koren zingen vervolgens samen de song 'Help is on the way', waarbij een videoclip van eigen makelij wordt vertoond. 
Voordat de pauze aanvangt, zingen de beide koren het lied 'Holy Water', dat het gospelkoor in de Corona-periode online heeft ingestudeerd, en dat vanavond dubbelkorig ten gehore wordt gebracht, waarbij aangetekend dat de beide koren ook worden ondersteund door de derde partij, namelijk die van de online productie op de grote beamerschermen in de zaal.

 

Tweede helft
Na de pauze gaat het concertprogramma verder, en ook dan zingen de koren geheel niet in het Nederlands en ook niet in het Fries. De teksten van de anderstalige liederen worden vertaald naar het Nederlands tijdens het zingen wel op de beamerschermen getoond, maar wellicht had af en toe een Nederlandstalig en Friestalig lied - en een meer ingetogen lied - de muziek en vooral de Blijde Boodschap ervan dieper in de harten van het publiek kunnen leggen. 
Het gospelkoor begint met het lied 'Confidence', gevolgd door 'My Weapon'.
Vervolgens zingen Projectkoor en Gospelkoor samen Het Onze Vader nogmaals, maar nu in de Afrikaanse vertolking van het lied 'Baba Yetu', in het Swahili, ondersteund met mooie natuurbeelden op de projectieschermen boven de koren.
Vervolgens worden twee negro spirituals gezongen, waaronder 'Down by de Riverside', met beide koren ondersteund door de Keallepoaten als een soort 'New Orleans Brassband', en daarna volgt 'Your Spirit' door het Gospelkoor.
In massale samenzang zingen we vervolgens een lied ten afscheid en weerzien:
Goodbyes are not forever, 
goodbyes are not the end, 
they simply mean we’ll miss you, 
until we meet again.
In mijn beleving is het mooiste lied met buitengewoon krachtige solo-vertolking voor het eind bewaard, als we luisteren naar de geweldige performance van het lied 'As long as I got King Jesus'
Daarin hoor je echt dat een Gospel het goede nieuws - de Blijde Boodschap van het Evangelie - tot je laat doordringen. Dit is in mijn ogen de absolute topper van dit Gospel Event. 
En als afsluiting komen de Keallepoaten nogmaals de zaal in, en spelen zij en zingen de beide koren samen met het publiek nogmaals de negro spiritual 'Down by the river side'.
Een welverdiende staande ovatie van het publiek beloont alle medewerkenden van dit Gospel Event Leeuwarden 2023.

Geen opmerkingen: