vrijdag 21 april 2023

Eerste bestuursvergadering in Nijkleaster-Westerhûs

Dinsdag 18 april 2023
 
Het stichtingsbestuur van Nijkleaster bijeen in de Refter van Westerhûs

















Vergaderen in de refter
Het is vandaag een heuglijke dag voor het bestuur van Stifting Nijkleaster, want dit is de eerste keer dat we onze stichtingsbestuursvergadering houden in ons nieuwe kloostercomplex Nijkleaster-Westerhûs op It Westerhûs onder Hilaard.
We komen bijeen in de refter (eetzaal) van het nieuwe klooster, waar in onze maandelijkse bestuursvergadering de actuele bestuurszaken de revue zullen passeren.
Met een schilderachtig uitzicht over het avondzonovergoten 'fûgeltsjelân' richting Fûns wordt deze vergadering geopend, nadat we een wandeling door het hele kloostergebouw hebben gemaakt.

Stichtingsbestuur vergadert
We blikken terug op wat in de afgelopen periode is gedaan, en we kijken vooruit op een aantal activiteiten waaraan we zullen gaan deelnemen.
Qua bestuurszaken stellen we de Jaarrekening 2022 vast, en bespreken we het eerste concept van het Jaarverslag 2022. 
Daarna komt de voortgang van de Taakgroep (in samenwerking met de Protestantse Gemeente Westerwert) aan bod, en bespreken we de correspondentie met de provinciale kerkafdelingen van de Protestantse Kerk in Nederland. 
Ook de inmiddels door de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Westerwert vastgestelde Plaatselijke Regeling passeert de revue.
Vervolgens komt de voortgang na de oplevering van het kloostercomplex aan bod, en monitoren we onze liquiditeit in deze fase van inrichting. 
Daarna luisteren we naar de vergevorderde werkzaamheden inzake de try out-periode van het klooster,  en aangaande de opstart van ons Compassiefonds voor de komende gasten die met diaconale gelden toch vrijelijk deel kunnen nemen aan activiteiten van Nijkleaster als ze dat gedeeltelijke of geheel niet kunnen betalen. We willen immers van harte dat iedereen die daartoe de behoefte en wens heeft, kan gaan deelnemen aan activiteiten van ons Friese klooster.

Van try out naar feestelijke opening
We horen dat de website van Nijkleaster momenteel wordt aangepast aan onze nieuwe organisatiefase, en dat dat de opmaat is naar een geheel nieuwe website van Nijkleaster voor de iets langere termijn.
Tot slot worden we geïnformeerd over de voorbereidingen aangaande de feestelijke activiteiten in het kader van de start van Nijkleaster-Westerhûs, die zullen plaatsvinden in het komende Pinksterweekend. Dat Pinksterfeest zullen we gaan afsluiten op Pinkstermaandag met een Open Huis voor alle belangstellenden in ons nieuwe Friese klooster op It Westerhûs, gelegen tussen Hilaard en Jorwert.
Inmiddels loopt de try out-periode van Nijkleaster-Westerhûs, waarin onze honderd vrijwilligers in de gelegenheid worden gesteld om bij wijze van proef enkele dagen als participerend gast aanwezig te zijn in het klooster, overnachtend in de gastenverblijven en deelnemend aan ons kloosterritme van de dag. Met deze groep kloostergasten gaan we aansluitend op deze bestuursvergadering naar de kapel onder het gemetselde eeuwenoude tongewelf onder het voorhuis van onze kloosterboerderij, waar we met elkaar deelnemen aan het dagelijkse avondgebed, waarmee elke dag rond 22:00 uur een dag in ons klooster wordt afgesloten.

Geen opmerkingen: