zondag 20 november 2022

Er staat ons nog veel goeds te wachten!

Memoriazondag 20 november 2022

Alle 24 gedachteniskaarsen op het Doopvont van De Hege Stins

















In Memoriam
Vandaag is het de laatste zondag van het kerkelijk jaar, en volgende week vieren we dan de eerste zondag van Advent. 
Deze laatste zondag van het kerkelijk jaar van vandaag noemen we Memoriazondag; ook wel Eeuwigheidszondag of Gedachteniszondag genoemd. 
Op deze bijzondere zondag steken we in de kerk kaarsen aan om onze geliefden die we aan de dood hebben verloren, ter nagedachtenis te gedenken. 

Gij hebt hen met Uw naam genoemd. 
Voorgoed mogen zij bij U horen. 
Gij hebt hen tot Uw kinderen verheven. 
Want Ge hebt Uw woord van trouw gegeven. 
Gij hebt hen bij hun naam genoemd.

Tekst & Muziek beleven
Als Protestantse Gemeente van Stiens vieren we deze Memoriazondag tijdens de wekelijkse ochtendkerkdienst in De Hege Stins van Stiens.
Voorgangers van deze viering zijn dominee Jak Verwaal en kerkelijk werkster Tine de Vries. 
Aan deze kerkdienst werkt onder andere ook lectrice Aukje Brouwer mee bij de Bijbel-voorlezing; en onze gemeente-huisband United zingt enkele prachtige liederen, om het gedenken op passende wijze te omlijsten. Het is elke keer weer bijzonder om tijdens de muziek van United te ervaren hoe sterk de songteksten en de muziek de inhoud van het gesproken woord en van de rituelen onderstrepen. Het is meer dan ervaren; dit is beleven.

Rituelen helpen
Voorafgaand aan de verkondiging door dominee Verwaal begeleidt mede-voorgangster Tine de Vries het ritueel van het herdenkingsmoment in deze dienst.
Eén voor één leest ze alle 23 namen voor van de gemeenteleden die in het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden, en daarna komen de naaste familieleden van hun overleden geliefden naar voren, om bij het liturgisch centrum een gedachteniskaars aan te steken, en die brandende kaars dan te plaatsen op de grote ronde spiegel, die op het doopvont vóórin de kerkzaal ligt. Hier & zo komen geboorte en overlijden heel dicht bij elkaar. Deze 24 kaarsen brengen ook warmte en licht in ons midden.
De 24e kaars is ter nagedachtenis aan alle overledenen die hier vanmorgen in deze kerkzaal niet hardop bij name worden genoemd, maar die wij niet vergeten. We denken daarbij onder andere aan onze ouders, soms ook aan onze kinderen, aan broers & zussen, aan andere familieleden, dorpsgenoten, vrienden en kennissen; dichtbij en veraf. In stilte noemen we ook hun namen, en gedenken we wie zij waren, en wat zij voor ons bij leven betekenden.

Troost & Bemoediging
Na deze dodenherdenking luisteren we naar de verkondiging van dominee Jak Verwaal, naar aanleiding van de bijbellezingen van vanmorgen, over Sara & Abraham en Paulus. Daar mogen we hoop en verwachting uit putten; dat de dood nooit het laatste woord heeft, maar dat wij mogen geloven dat er - tegen alle 'beter' weten in - sprake is van een opstanding uit de dood.  
God heeft immers onze overleden geliefden tot Zijn kinderen verheven, en God heeft ons allen bovendien Zijn woord van trouw gegeven. 
Zo mogen wij allen, ondanks alle droevige gevoelens van gemis, bemoedigd troost vinden in al onze dagen van rouw en gemis. 
Als teken van deze troost nemen de naaste familieleden van wie wij vanmorgen hebben herdacht hun kaars na deze kerkdienst mee naar huis, om bij het branden van die kaars thuis nog eens de troostrijke woorden van geloof, hoop en liefde van vanmorgen in herinnering op te roepen.

Bemoediging
Dominee Jak Verwaal eindigde vanmorgen zijn preek met de volgende bemoedigende woorden:

Loslaten.
Met een goede herinnering verder gaan.
Opstaan, en verder gaan.
Er staat ons nog veel goeds te wachten!

Geen opmerkingen: