zondag 6 november 2022

Dankbaarheid als thermometer

Zondag 6 november 2022
 
Dankbaar voor de oogst van dit jaar

Rispingetsjinst: oogstdienst
Samen met Durkje en Ale & Jannie gaan we met zijn vieren vanmorgen naar de oogstdienst in de kloostergemeenschap van Westerwert-Nijkleaster in de Sint-Radboudkerk van Jorwert. 
Deze zogenoemde 'Rispingetsjinst' wordt gevierd in het kader van de jaarlijkse Dankdag voor Gewas & Arbeid. We zijn dankbaar voor alle vruchten van het veld, en voor alle werk dat in het afgelopen jaar is verricht. 
Het thema van deze ochtendviering is: 'Dankbaarheid als thermometer'.
Voorganger van deze kerkdienst van de Protestantse Gemeente Westerwert in samenwerking met de Stifting Nijkleaster is dominee Hinne Wagenaar, en de muzikale begeleiding wordt in deze viering verzorgd door pianist Wiebe Kaspers.
Aan de voet van de viertafel in het koor van onze kloosterkerk zien we een uitstalling van enkele voorbeelden van de aardappelen, de groente en het fruit dat het land heeft opgebracht.

Dankbaar een nieuwe relatie aangaan
In een dubbele kring zitten we vanmorgen in het koor van de kerk rondom dit symbool van gewas & arbeid.
Als iedereen is verwelkomd met muziek en woorden van welkom, zingen we het openingslied "Oan Jo beheart, O Hear, de ierde".
Aansluitend op de opening zingen we het lied "God fan ús libben, iepenje ús hert".
Het thema wordt door de voorganger ingeleid, onder andere met het lezen van een tekst van Henri Nouwen, over  het 'Kiezen voor dankbaarheid'. Die lezing beantwoorden we met het lied 'Bless the Lord my soul", in het Engels en in het Fries.
Nadat we hebben geluisterd naar de bijbellezing uit het bijbelboek Lucas over de genezing van tien mannen, volgt de verkondiging van dominee Hinne Wagenaar, waarin het thema Dankbaarheid centraal staat. Dat slechts één van de tien genezen mannen terugkomt bij Jezus om zijn dankbaarheid te tonen, is opmerkelijk. Die betoonde dankbaarheid zou je kunnen beschouwen als het vinden van een nieuwe relatie met God, hetgeen in dit verband van die Samaritaanse melaatse ook kan worden gezien als een tweede genezing op rij.
Het is niet altijd gemakkelijk om dankbaar te zijn in het gewoel van deze tijd, maar aan de andere kant is er toch ook zoveel om wel dankbaar voor te zijn. 

Delen & Ontvangen van Brood & Wijn
Na de preek luisteren we naar de prachtige muziek van pianist Wiebe Kaspers, en aansluitend zingen we het lied: "Wat is't libben op ierde in freugde".
Nu verlaten we allen de dubbele kring in het koor van de kerk, om in een grote kring te gaan staan rond de avondmaalstafel bij de preekstoel in de kerkzaal. 
Daar collecteren we eerst voor de diaconie, die ons vooraf meldt dat de opbrengst van deze collecte bestemd is voor de Voedselbank in Leeuwarden. 
Nu, en ook later repeterend, zingen we het lied "Loovje God, myn siel".
Na het uitspreken van de gebeden vieren we vervolgens met brood & wijn - delend en ontvangend - het avondmaal in de kring. 
Tot slot zingen we elkaar de Vrede toe, met het lied: "Vrede voor jou".
Dan staan koffie & thee met Kleasterkoek voor iedereen klaar, en kunnen we op deze zondagochtend dankbaar nog geruime tijd aangenaam met elkaar napraten over deze dienst en over wat ons nog meer bezig houdt.

Geen opmerkingen: