zondag 13 november 2022

Afscheid van de hoge krans van lindes in Stiens

Zaterdag 12 november 2022
 
De ingekorte lindes rondom de Sint-Vituskerk van Stiens

















Wachten op een groene bomenkrans rond de Sint-Vituskerk
Eerder deze week - op maandag 7 november 2022 - schreef ik in mijn voorgaand blog over de start van de bomen-operatie aan de dubbele rij oude lindes rondom de Sint-Vituskerk van Stiens.
Zo'n drie dagen is de boomrooierij bezig geweest om alle lindes rond deze terpkerk in te korten tot een hoogte van ongeveer tien meter.
Jarenlang was de kerk met kerktoren omgeven door de dubbele krans van hoog opgaande lindes, maar dat is nu geheel anders. 
Voor de conditie van de bomen - en daarmee voor het behoud van de dubbele krans - is het goed geweest, maar voor de inwoners van en rond Stiens - die vele jaren gewend zijn geweest aan de bomenkrans die over vele kilometers vanuit de velden en akkers rondom Stiens zichtbaar was - is het echt wel even wennen om nu die onthoofde bomen van dichtbij te zien staan.
Vooral de forse kerktoren is nu in het centrum wel heel prominent in het zicht gekomen.
Vele jaren zal het op afstand niet zijn te zien, maar als volgend jaar in het voorjaar de bomen weer de eerste uitlopers en bladeren krijgen, zal ook de dichte groene krans van de lindes - zij het lager - weer het beeld van het dorpscentrum van Stiens gaan bepalen.

Geen opmerkingen: