donderdag 27 oktober 2022

GroeneKerken in Fryslân voor Vorming & Toerusting in Stiens

Woensdag 26 oktober 2022
 
Presentatie van Dick Kleinhesselink over GroeneKerk

















Gespreksthema ook voor plaatselijke kerken
De commissie Vorming & Toerusting van onze Protestantse Gemeente van Stiens organiseert vanavond in De Hege Stins een thema-avond in Stiens over de 'GroeneKerken'.
Al enkele jaren timmert een groene beweging in de Nederlandse en Friese kerken aan de weg. Die beweging probeert ons binnen de kerken bewust te maken van onze omgang met de schepping. 
Tegelijkertijd loopt de discussie hoe we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden, zoals hoge energieprijzen en voedselproductie. En uiteindelijk is het ook de vraag wat de waarde van ons geloof is in deze discussie over een groene kerk, in zowel woorden als daden.
Soms is dit een spannend onderwerp, dat tot stevige discussie leidt, dat zomaar ontaardt in een heuse media- en informatie-oorlog. Dan blijkt een goed gesprek over dit thema wel eens moeilijk.
Toch willen we als Protestantse Gemeente van Stiens dit heikele onderwerp niet vermijden. Dat hoeft niet en dat moet ook niet, want over het algemeen hebben wij het met z'n allen uiteindelijk het beste voor met de aan ons toevertrouwde schepping.

GroeneKerken in Fryslân op bezoek in Stiens
Spreker is Dick Kleinhesselink van de Protestantse Gemeente Heerenveen, die -  samen met onder andere Sietske Visser van Stifting Nijkleaster - lid is van de uit drie leden bestaande Friese kerngroep, voor de ongeveer 20 Friese kerken (Nederland kent ongeveer 400), die zich inmiddels hebben aangesloten bij ‘GroeneKerken in Fryslân’.
Wout de Vries (voorzitter van onze commissie Vorming & Toerusting) opent deze thema-avond, en daarna verzorgt dominee Jak Verwaal een inleidende opening op het thema van deze avond. Daarbij wordt een inventariserend rondje gemaakt waarin een ieder in de gelegenheid is om diens eigen vragen en vraagstukken in te brengen in het gesprek van vanavond.
De heer Kleinhesselink stelt zich eerst voor aan de deelnemers van deze avond. Hij vertelt daarbij ook over zijn eigen participatie voor wat betreft de GroeneKerken in zijn Protestantse Gemeente van Heerenveen.

Dick Kleinhesselink over de (ver)groene(nde) (kerk)gemeenschap
Bij het begrip 'GroeneKerken' gaat het om meer dan alleen het gebouw van de kerkgemeente. Het gaat namelijk over de hele kerkgemeenschap. Hoe zorgen wij als leden van onze Protestantse Gemeente van Stiens bijvoorbeeld voor onze omgeving?
GroeneKerken is ontstaan vanuit de organisaties KerkinActie en Tearfund, en gaat momenteel uit van KerkinActie en de Maatschappij van Welstand.
Als de hele wereldbevolking zou leven zoals wij als gemiddelde kerkganger, dan zouden we drie aardes nodig hebben qua gezamenlijke footprint. Wat willen wij daar nu met zijn allen binnen onze kerken aan doen, als wij als christenen invulling willen geven aan onze zorgplicht voor de Aarde? 
Zijn wij bezitters/eigenaren, of rentmeesters, of partners, of participanten/deelnemers van onze Aarde?
Als christenen hebben we een voorbeeldfunctie voor andere mensen binnen en buiten de Kerk.
Het doel van de GroeneKerken is dat kerkelijke gemeenten de intentie hebben om groene stappen te zetten, en dat dan ook doen.
Een groene kerk is duurzaam en aardvriendelijk. 
Voor ons als gemeenteleden is het in elk geval van belang dat we allen datgene gaan doen - en ook blijven doen -  waarvan wij weten dat het goed is qua zorg voor mens & wereld. 

Naar een groene kerk in Heerenveen
De Protestantse Gemeente van Heerenveen is in 2012 aangaande GroeneKerken met een klein initiatiefgroepje begonnen. Als kerkelijke gemeente kun je dan al vrij snel een GroeneKerken-certificaat (een gevelbordje) krijgen. Er kwam in Heerenveen een jaarplan, waarmee elk jaar stapjes vooruit werden gezet in het vergroenen van de kerk(gemeenschap). 
In het Mission Statement van de Protestantse Gemeente van Heerenveen staat dat de kerkelijke gemeente oog en oor wil hebben voor wat de wereld (aarde/schepping/milieu/natuur) nodig heeft.
Je begint als kerkelijke gemeente te inventariseren wat je nu al (groen) doet, en bekijkt dan wat je met zijn allen nog meer en beter zouden willen en zou kunnen doen. Zo eenvoudig is het.

GroeneKerken landelijk (www.groenekerken.nl) 
De Nederlandse groene kerken maken werk van duurzaamheid en van zorg voor de schepping. Ze beloven elkaar om elk jaar een stap te zetten, om ervaringen te delen, om te leren van andere kerken, en om elkaar aan te moedigen. Die onderlinge solidariteit helpt je om volgende stappen te zetten qua vergroening van je kerkelijke gemeente.
Verder heeft GroeneKerken landelijk een zogenoemde 'toolkit' (gereedschapskist), waar je als kerkelijke gemeente instrumenten uit kunt halen, waarmee je kunt beginnen en volgende stappen kunt zetten om te ‘vergroenen’.
GroeneKerken werkt aan de hand van zes globale speerpunten, die je als kerkelijke gemeente kunt verwerken in je meerjaren-beleidsplan en die je vervolgens kunt uitwerken in je opeenvolgende jaarplannen en activiteitenplannen. Die zes speerpunten waarmee wij ook in de Protestantse Gemeente van Stiens aan het werk zouden kunnen gaan, zijn:
  • A. Energie & Klimaat;
  • B. Omgaan met geld;
  • C. Geloof & Inspiratie;
  • D. Schepping & Natuur;
  • E. Bewust inkopen;
  • F. Beleid & Aanpak.
De vraag - ook aan ons als christenen in Stiens - is of wij met z'n allen ook een kerk(gemeenschap) (willen) zijn, die zich inzet voor een duurzame en rechtvaardige wereld. 
En willen, kunnen en gaan wij daarin een voorbeeld zijn voor mensen binnen en buiten onze kerk?

Geen opmerkingen: