donderdag 1 september 2022

Vakantiebijbelgids 2017 - Op adem komen

Donderdag 1 september 2022
 
Cover van de Vakantiebijbelgids 2017

Bijbel mee op vakantie
In de zomervakantieweken laten Durkje en ik de doorgaande bijbellezing volgens het Bijbelleesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) tijdelijk los, om aan het eind van de avondmaaltijd op de camping aan tafel te lezen uit de Vakantiebijbelgids van Ark Mission. Elk jaar een nieuw thema, elke dag een eigen onderwerp aan de hand van een bijbehorende bijbeltekst. Het thema en de onderwerpen hebben iets te maken met items als recreatie, vakantie, reizen, buitenleven, en rust, met vaak ook specifiek aandacht voor je leven, geloven en werken.
De uitgever Ark Mission is een organisatie die zich al meer dan honderd jaar inzet voor missionaire projecten en bijbelverspreiding in Nederland en in het buitenland.
In zo'n bijbelgids komen uiteenlopende bijbelse beelden voorbij, die ons duidelijk willen maken dat het leven met God goed is; om ten volle te leven, en om ons geluk ook door te geven aan anderen.

Op adem komen
Elk jaar kregen we de nieuwe Vakantiebijbelgids automatisch toegezonden, maar dit jaar ontdekten we dat deze leesgids niet meer kwam. Bij navraag bleek dat Ark Mission helaas is gestopt met het produceren en het verspreiden van de jaarlijkse Vakantiebijbelgids.
Omdat wij in het jaar 2017 wegens onze toenmalige verhuizing niet op zomervakantie zijn geweest, lag de Vakantiebijbelgids van 2017 nog ongebruikt tussen onze kampeerspullen. We konden dus nog één keer gebruik maken van een niet gelezen editie. Die ging afgelopen zomervakantie dan ook mee naar Frankrijk en Spanje, en die hebben we in de drie weken aan tafel gelezen.
Het thema van de 'Ark Mission Vakantie Bijbelgids 2017' is: 'Op adem komen!'.
Deze Vakantiebijbelgids is helemaal gebaseerd op het bijbelboek van de Psalmen. Deze Psalmen zijn als het ware een reis vol hoogte- en dieptepunten. Psalmen zijn verrijkend en opbouwend. Je kunt erbij op adem komen, en daarna kun je weer verder.

Lees je Bijbel, bid elke dag
De meesten van ons zijn dag in dag uit druk in de weer met van alles en nog wat. Meestal wordt dat in de aanloop naar de zomervakantie niet veel rustiger, integendeel, want juist dan moet je meer ballen in de lucht houden, namelijk je dagelijkse werkzaamheden, en dan ook nog de voorbereiding van je zomervakantie. 
Meestal kun je dat nog prima volhouden, in de verwachting en wetenschap dat je straks in de ruststand komt, en dat je dan wel op adem kunt komen.
De Psalmen in de Bijbel kunnen je gedurende je zomervakantie helpen, door je te leren hoe je weer op adem kunt komen, bijvoorbeeld door te verlangen naar God, te vertrouwen op God, en bovenal te genieten van de mooie dingen die God ons heeft gegeven.
Deze Vakantiebijbelgids is in drie zomervakantieweken onderverdeeld in drie thema's, over Verlangen, over Vertrouwen en over Genieten.
Elke dag binnen zo'n weekthema heeft een onderwerp dat bij het thema hoort; een bijbeltekst, een bijbehorende tekst en enkele bewoordingen om over na te denken, en dit wordt afgesloten met een kort gebed.

Week 1: Verlangen
  • Op de eerste dag van deze eerste vakantieweek ga je op zoek naar het verlangen van je hart, over wat jou voldoening geeft, en over wat jij met jouw talenten kunt doen, passend bij je eigen hartsverlangen.
  • De derde dag gaat het over je vertrouwelijk omgang met God, over het verlangen naar Gods aanwezigheid in jouw leven.
  • De zevende dag attendeert je erop dat je in je vakantie wellicht geniet van de rust en de ruimte. Je wordt erop gewezen dat je in die rust en in die ruimte vooral ook bij God rustig op adem kunt komen.
Week 2: Vertrouwen
  • Dag twee gaat het over Psalm 25; over het vertrouwd raken met God, om Zijn paden te gaan. De Bijbel mag je beschouwen als 'Gods boek voor de Weg'. Lees de Bijbel, raak vertrouwd met Zijn woorden, en blijf op Zijn pad.
  • Dag zeven gaat over het Leven uit Genade. Je leven is als het ware een hopelijk mooie en wellicht ook spannende reis. Dat is het fijn om erop te vertrouwen - en te weten - dat God erbij is.
Week 3: Genieten
  • Dag één attendeert je op Gods gulle goedheid, en dat we God mogen danken voor alles waar God ons rijk mee zegent.
  • Op dag zes gaat het over gelukzoekers. Mensen die hun geluk bij God zoeken, zullen lachen en vrolijk zijn.
  • Op dag zeven sluiten we af met een gebed, waarin we danken voor Gods liefde en trouw die niet ophouden, waardoor wij volop genieten van Zijn grenzeloze goedheid.
Mazzel tov
Aan het eind van de Vakantiebijbelleesgids wijst de uitgever Paul Abspoel ons als lezer erop dat we - overal waar we kijken - de sporen van God kunnen vinden. Bijvoorbeeld in de ogen van onze medemens, in een mooie bloem langs de weg, of in het lied van een zingende vogel. 
Onze levensreis is een voortdurende zoektocht naar God. Dat begint met een verlangen, een zoeken en tasten, en dan laat God zich vinden. Ook als je geen mazzel hebt, of als je leven niet zo tof is, dan toch blijft Hij dicht bij jou.

Elke dag en overal
Na de herscheppende vakantie, na deze zomerse Vakantiebijbelgids van Ark Mission, komen we thuis, waar we de draad weer oppakken van de dagelijkse, doorgaande bijbellezing volgens het bijbelleesrooster van het NBG, waarmee we eveneens worden uitgenodigd om aan de hand van een dagthema kennis te nemen van het woord van God, dat ons trouw vergezelt, elke dag en overal.

Geen opmerkingen: