donderdag 19 mei 2022

Terugblik op de Lustrum Jacobsronde.

Maandag 15 mei 2022
 
Fietspelgrim Renske bij Refugio Ultreia Feinsum
Lustrum Jacobsronde 2022
Afgelopen donderdag ontvingen wij in onze Refugio Ultreia Feinsum een fietspelgrim in spe: Renske uit Zutphen. Ze was van plan afgelopen vrijdag samen met 28 andere fietsers te gaan beginnen met de vijfde editie van de Jacobsronde. 
Deze ronde is in 2015 voor het eerst gefietst. Deze fietsronde is aanvankelijk opgezet om aspirant-fietspelgrims naar Santagio de Compostela in de gelegenheid te stellen om op begeleide wijze hun materiaal (fiets, fietstassen en overnachtingsattributen) uit te proberen tijdens een meerdaagse fietstocht. 
Enkele ervaren fietspelgrims fietsen de hele driedaagse tocht ter begeleiding mee om onderweg aanvullend informatie te geven over wat fietspelgrims onderweg naar Santiago de Compostela zoal kunnen verwachten.
Vanwege de beperkingen in het kader van de Corona-pandemie kon deze fietstocht in 2020 en ook in 2021 niet worden georganiseerd, maar nu die beperkingen zijn opgeheven, kon de tocht toch weer worden gereden, voor de vijfde keer, dus het eerste lustrum.

Geslaagde oefening van beginnende fietspelgrims
Afgelopen vrijdag werd begonnen bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, om op die dag bij een betrekkelijk harde noordwesten wind naar het Overijsselse Hasselt - het eindpunt van het Jabikspaad - te fietsen. In of nabij Hasselt werd door een ieder op eigen wijze overnacht.
Zaterdag werd vanuit Hasselt naar het Groningse Uithuizen gefietst, naar de plek waar het Jacobspad begint, dat ook naar Hasselt loopt. Ook hier werd door een ieder op eigen wijze overnacht.
En gisteren werd de driedaagse fietspelgrimageronde compleet gemaakt door vanuit Uithuizen terug te fietsen naar de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie. 
Deze lustrumfietstocht is succesvol verlopen. Het weer zat zaterdag en zondag geweldig mee, in tegenstelling tot de eerste dag, toen het zo hard waaide.
Onderling zijn onderweg goede contacten gelegd tussen ervaren en beginnende fietspelgrims, en er werd veel informatie uitgewisseld, met bijvoorbeeld tips over succesvol meerdaags fietsen op pelgrimswegen. 
Gisteren vertrokken de meeste deelnemers weer naar huis, maar fietspelgrim Renske koos ervoor om aansluitend op de finish nog eenmaal in onze refugio te overnachten.
Vanmorgen hebben we samen ontbeten, en staat Renske rond 9:00 uur goed uitgerust vóór onze Refugio Ultreia Feinsum, om vanuit Feinsum over de route van het Friese Jabikspaad terug te fietsen naar Leeuwarden, vanwaar ze met de trein huiswaarts keert, terugblikkend op een succesvolle oefenpelgrimage door noord-Nederland. 



Geen opmerkingen: