donderdag 10 februari 2022

Pelgrimeren van Fryslân naar A Coruña

Woensdag 9 februari 2022
 
Afscheid van pelgrims Henriëtte & Sjoerd in Feinsum

Friese pelgrims op weg naar Spanje
Eergisteren is alweer een Fries echtpaar begonnen aan de lange maar mooie pelgrimstocht van Provinsje Fryslân naar de Spaanse provincie A Coruña. Deze twee wandelaars hopen over ongeveer vier maanden als pelgrims aan te komen bij de kathedraal van het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela in Galicië in noordwest Spanje.
Door gebruik te maken van respectievelijk een loopbaanpauze en prepensionering maken Henriëtte & Sjoerd het na een gedegen voorbereiding voor elkaar mogelijk om de ruim drieduizend kilometer lange pelgrimage samen te maken.
  • Eergisteren zijn ze vanuit hun woonplaats Dokkum vertrokken, om te beginnen met een aanlooproute van Dokkum naar hun eerste tussenstop in Oude Bildtzijl.
  • Gisteren wandelden ze eerst van Oude Bildtzijl naar Sint-Jacobiparochie, want daar begint in het noorden van Fryslân de pelgrimstocht van Sint Jacob (Sint-Jacobi(parochie)) naar Sint Jacob (Sant-iago). 

Begin op het Jabikspaad
Bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie begon hun pelgrimstocht vandaag op het Fries-Overijsselse Jabikspaad richting Hasselt, ten noorden van Zwolle. Ze hebben gekozen voor de oostelijke route van het Jabikspaad, die eerst enkele kilometers in noordelijke richting naar Zwarte Haan gaat, gelegen tegen de Waddenzeedijk. 
Omdat veel pelgrims na hun aankomst in Santiago de Compostela ook nog drie à vier dagen doorlopen naar Cap Finisterre aan de Atlantische Oceaan-kust, wandel je als pelgrim dus ook van zee tot zee, en daarmee ook van de Wulk (Friese Wadden-schelp) naar de Sint-Jacobsschelp (Atlantische Oceaan-schelp).
Vanuit Zwarte Haan gaat de pelgrimsroute over de Waddenzeedijk naar het Noorderleeg, waar van richting wordt veranderd, naar Nieuwe Bildtzijl en Oude Bildtzijl. Tot slot wandelde dit echtpaar vanmiddag langs de voormalige kloosterlocatie van Klooster Mariëngaard over de Hege Hearewei naar Feinsum, waar het stel na een dagtocht van 33 kilometer door ons wordt verwelkomd in onze Refugio Ultreia Feinsum, de overnachtingslocatie voor Jacobus-pelgrims op het Jabikspaad. 

Pelgrims overnachten in Refugio Ultreia Feinsum
Tijdens een gezellige pelgrimsmaaltijd hebben we met zijn vieren vanavond ruim de tijd om onze (wandel)ervaringen uit te wisselen, en om nog enkele tips voor een goede pelgrimage mee te geven.
Vanmorgen beginnen we gezamenlijk met een goed ontbijt, opdat deze twee pelgrims in spe er helemaal klaar voor zijn om hun tweede etappe op het Jabikspaad aan te vangen, richting Stiens, Britsum, Koarnjum, Jelsum, Leeuwarden, Goutum, Wirdum, en verder.
Nadat we bij onze refugio afscheid van elkaar hebben genomen gaan de nieuwe pelgrims Sjoerd & Henriëtte ons dorp Feinsum uit, om over de Hyltsjebrêge over It Kanael de eerstvolgende kilometers op de Hege Hearewei van het Jabikspaad af te leggen. Nog een laatste pelgrimsgroet "Buen Camino!", en dan verdwijnen ze na enkele minuten uit het zicht, om al na de eerste twee kilometers Stiens binnen te lopen, de dorpsterp op, langs de eeuwenoude Sint-Vituskerk, waar al vele eeuwen pelgrims passeerden.


Geen opmerkingen: