woensdag 3 november 2021

Vertrouwen in verandering

Woensdag 3 november 2021
    
Presentatie van Erik van 't Zelfde over 'Vertrouwen in verandering'

















Impossible is Nothing
De ledengroep Anders Actieven van CNV Connectief organiseert vandaag in congres- en vergadercentrum De Schakel te Nijkerk de inspiratiebijeenkomst ‘Vertrouwen in verandering’.
De bekende tv-rector van Dream School, Erik van ’t Zelfde, directeur van College De Brink in Laren en auteur van het boek ‘Superschool’ vertelt diens persoonlijke verhaal over zijn levensavontuur met successen, verdriet, valkuilen en tegenslagen. Hij vertelt over hoe je je doelen kunt bereiken door buiten de bewandelde paden te treden en vertrouwen te hebben in veranderingen die je zelf bewerkstelligt, of waar je het hoofd aan moet bieden. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met veranderingen in het leven, zowel sociaal, economisch en vaak ook fysiek. We luisteren vanmorgen naar Eric van ’t Zelfde, die moeilijke situaties kon ombuigen naar succesvolle ervaringen door zelf veranderingen te realiseren. Zijn motto daarbij was: ‘Impossible is Nothing’.

Welkom en inleiding van Karin Frugte
Om 10.30 uur worden de bijna 50 belangstellenden – afkomstig uit allerhande maatschappelijke sectoren - welkom geheten door Karin Frugte, voorzitter van het Verbandsbestuur Anders Actieven van onze vakbondsvereniging CNV. Ze meldt verheugd te zijn dat we in de huidige Corona-tijd weer bijeen kunnen komen, en geeft aan dat deze jaarvergadering nu ook online gevolgd wordt, zijnde één van de aangename verworvenheden van de Corona-tijd. Zij opent deze bijeenkomst met een inhoudelijke inleiding over al dan niet gewenste veranderingen, die je persoonlijke leven een onverwachte wending geven. Om daarbij vertrouwen te krijgen in de toekomst, heb je anderen nodig, om er samen doorheen te komen. Een vakbond als het CNV heeft dat goed in beeld en werkt daaraan.
Daarna introduceert ze Erik van ’t Zelfde als de spreker van dit ochtendprogramma, een man die met hart en ziel voor het welzijn van kinderen/medemensen gaat, en die niet opgeeft als er tegenvallers op het pad komen.

Presentatie van Erik van ’t Zelfde
De presentatie wordt ingeleid met het ten gehore brengen van het lied ‘Sla je vleugels uit’ van Ralph van Maanen.
Hij begint met een presentatie over zijn eigen schoolloopbaan, hoe hij uiteindelijk leraar Engels is geworden, en een boek wilde schrijven. Hij genoot volop van zijn eerste vijf jaren als leraar in een Haagse school.
  • Erik: “Een goede bijnaam is een vorm van affectie”.
Later maakte hij een moeizame start als rector van een school voor voortgezet onderwijs. Na zijn vertrek daar, begon hij op een school in Rotterdom, een school met een negatief imago, een vervallen gebouw, in een armoede-wijk, en met een zorgwekkende sfeer in de school. 98% van de kinderen had een risico-indicatie; was kwetsbaar met weinig tot geen toekomstperspectief, die veelal de school zonder diploma verlaten. Ze ontberen liefde en hebben geen perspectief op arbeid. Jaarlijks sterven er 50 kinderen in Rotterdam aan verwaarlozing. Ze hebben onze hulp nodig.
  • Erik: “Ik heb hier iets te zoeken waardoor kinderen succesvol kunnen zijn”.
De vraag is: Kunnen deze kinderen de armoede-cirkel doorbreken?
  • Erik: “Als we toch ons nest uit komen, zetten we hoog in, en gaan we knallen”.
  • Erik: “Echte moed heeft altijd een prijs”.
Onze systeemwereld staat vaak lijnrecht tegenover ‘de bedoeling’.
Dilemma’s die we in het onderwijs onder ogen moeten zien, zijn: het Ministerie van OC&W beslist over de onderwijsinrichting, de Inspectie bepaalt wat wel/niet mag, de CAO beschermt slechte docenten, de Gemeente gaat over je schoolgebouw, de Begroting bepaalt je mogelijkheden, de Leerplicht bepaalt wat wel/niet mag; en de MR kan nieuw beleid tegenhouden.
Kom niet met hetzelfde denken. Zoek niet de oplossing waar de rest het zocht, en wees van waarde.
Werk niet specifiek aan de school, maar werk vooral aan je team, om met creatieve medewerkers met karakter aan het werk te gaan, met wie ‘het lukt’.
Je hebt 3 Q’s nodig: IQ, EQ, accu (anders red je het niet).
  • Erik: “Doe wat werkt”.
Wij gaven ook les in ‘hoe word ik een goede buurman’.
Haak goede mensen aan.
Voor gelijke kansen is ongelijk onderwijs nodig.
Houd je hoofd koel, en je hart warm.














Succesfactoren zijn: 
  • teamwork met goed personeel, 
  • alles is mogelijk, 
  • houd koers, 
  • geef goede lessen, 
  • maak keuzes, 
  • falen is beter dan niets proberen, 
  • doe het met een glimlach, 
  • en – tot slot - Impossible is nothing!
CNV-Vertrouwenspersonen
Na de lunch zetten we het programma om 13:45 uur voort met een voordracht over de CNV-Vertrouwenspersonen. Dat zijn opgeleide CNV-vrijwilligers die, vaak vanuit hun eigen ervaring, CNV-leden bijstaan. Zij geven informatie over regels, verplichtingen en rechten waar je mee te maken krijgt als je je ziek hebt gemeld bij je werkgever. Ook kunnen zij helpen bij een WIA-aanvraag en -keuring. CNV-Vertrouwenspersonen komen bij de mensen thuis. Zij luisteren naar de persoonlijke verhalen van de mensen en helpen om privé, werk en genezing weer enigszins op een rijtje te krijgen.
Simone Poortman is landelijk coördinator CNV-Vertrouwenspersonen. Zij vertelt vanmiddag - samen met ervaren vertrouwenspersonen - over deze bijzondere dienstverlening. Simone zorgt voor het dagelijks reilen en zeilen van deze vorm van CNV-dienstverlening. Zij zorgt ervoor dat alles soepel verloopt in samenwerking met de mensen op het secretariaat en met de vertrouwenspersonen in het veld. Poortman vertelt over de dienstverlening van CNV-Vertrouwenspersonen, en de aanwezige vertrouwenspersonen vertellen over ervaringen die zij 'in het veld' hebben opgedaan.
Tijdens en na de presentatie is er ruimte voor vragen, gesprek en discussie.

Presentatie van Simone Poortman
Ze begint met een introductie over de wijze waarop ze enkele jaren geleden landelijk coördinator van CNV-Vertrouwenspersonen is geworden. Daarna begint ze met haar presentatie.
Als je ziek wordt, word je ineens niet meer gezien zoals je bent. En dan is het fijn dat er vertrouwenspersonen van het CNV zijn, die je in dat proces kunnen bijstaan.
Vertrouwenspersonen zijn afkomstig uit alle sectoren van het CNV. Velen van hen doen het al vele jaren. Het systeem is ontstaan door ervaringsdeskundige CMV-leden te vragen om bij mede-leden bijvoorbeeld thuis op bezoek te gaan, om hen bij te staan in arbeidsgerelateerde problematieken, zoals ziekte en arbeidsongeschiktheid (o.a. bij (her)keuring). Later werd een landelijk coördinator aangesteld om meer eenheid in de wijze van werken van vertrouwenspersonen te krijgen.
Het helpt de keuringsarts en de cliënt bijvoorbeeld bij een WIA-keuring of op het gebied van de Wet Poortwachter al heel erg als een CNV-vertrouwenspersoon als observator op de achtergrond aanwezig is bij zo’n WIA-keuring.
Beoogde nieuwe CNV-vertrouwenspersonen gaan eerst ongeveer een jaar in stage, door met een ervaren vertrouwenspersoon mee te gaan, om bijvoorbeeld daar goed te leren luisteren, en om te ervaren hoe je als CNV-vertrouwenspersoon te werk gaat. Verder is er ook een theoretisch opleidingsgedeelte over wet- en regelgeving, over gesprekstechnieken, en over hoe protocollen in elkaar zitten.
Vertrouwenspersonen komen bij je thuis, maar daar kwam vorig jaar een eind aan in de beginperiode van de Corona-crisis. Toen werden noodgedwongen andere vormen gezocht en gevonden om toch met dit CNV-werk door te gaan, bijvoorbeeld door te gaan beeldbellen, en/of elkaar op een terrasje of elders buitenshuis te ontmoeten.
Het is de bedoeling dat CNV-vertrouwenspersonen uitsluitend psycho-sociale ondersteuning bieden, dus niet de juridische advisering, want daar heeft het CNV speciaal juristen voor in dienst.
Vertrouwenspersonen kunnen ook worden ingezet om op WMO-zaken trajecten te begeleiden.

Arbeidsongeschiktheid
Wijze les: zoek altijd de vandaag geldende wet- en regelgeving op en uit, alvorens je de volgende processtappen zet.
De WIA gaat niet over wat je niet kunt, maar over wat je nog wel kunt. Het gaat momenteel daarom over arbeidsvermogen.
Je wordt bij een WIA-keuring altijd afgekeurd voor een bepaald percentage, en dat percentage kan op termijn nog wel groter of kleiner worden. Aan dat percentage is de loonuitkering onder andere gekoppeld. Direct na de WIA-keuring word je al uitgenodigd voor een gesprek met het Werkbedrijf, om te beoordelen wat je (nog) wel kunt gaan doen qua werk.
Tot slot krijgt één van de CNV-vertrouwenspersonen het woord, om aan de hand van een casus uit haar eigen vrijwilligerswerkpraktijk iets te vertellen over haar bijdrage aan deze vorm van vakbondswerk voor CNV-leden.
Daaraan voorafgaand werd de geldende tijdlijn 'Wat te doen bij ziekte' - van de Wet Verbetering Poortwachter - uitgedeeld en toegelicht:


Geen opmerkingen: