zondag 31 oktober 2021

9.1 Naar Buiten over de Kooiroute

Zondagochtend 31 oktober 2021
   
Over de brug van de Woerdsteeg 

















Door het hart van de Betuwe
De twee routes die we vandaag wandelen, zijn de routenummers 9.1 met als titel ‘Kooiroute’ en 9.2 met als titel ‘Naar Buren’; beide routes uit de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerste route is 12,5 kilometer lang en de tweede route is 10 kilometer, dus we wandelen vandaag totaal 22,5 kilometer. Het overkoepelende thema van deze twee wandelingen is: ‘Door het hart van de Betuwe’.
Om 9:00 uur verlaten we na overnachting met ontbijt Herberg de Lingehoeve in Oosterwijk. Durkje en ik rijden naar het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerd, ten noorden van Deil. De temperatuur is 10 graden Celsius als we om 10.00 uur onze auto parkeren bij Bed & Breakfast de Neust.
Het wordt vandaag qua weer een bewolkte dag. Vanmorgen vroeg genieten we nog wel enige tijd van de aangename zonneschijn, maar later in de ochtend neemt de bewolking nogal toe en begint het ook iets harder te waaien. De temperatuur is halverwege de middag opgelopen naar 16 graden Celsius als we terugkeren in Buren. Het blijft bovendien gedurende beide wandelingen droog, dus het is prima weer voor een wandeldag.

Mariënwaard
Deze ochtend-etappe voert ons vanmorgen door de polder Mariënwaard en door de Heerlijkheid Mariënwaard. Dit landgoed Mariënwaard aan de rivier de Linge in de Betuwe is zo'n 900 jaar oud, en kent - met ook haar voormalige abdij - dus een lange cultuurgeschiedenis.
Onze ochtendwandeling begint bij Bed & Breakfast de Neust, een imposante, monumentale hofstede uit de 14e eeuw.
Vanaf de Neust klimmen we de Appeldijk op, om dan boven op de dijk in westelijke richting te lopen, met aan beide zijden tegen de dijkhelling prachtige oude appelbomen, en links van ons de meanderende Linge aan de voet van de mee-meanderende Appeldijk.
Verderop passeren we de afslag naar het Enspijkerveer, waar je de Linge kunt oversteken.
Daarop volgen de dijkpaden over de Mariënwaerdt Groenedijk en de Mariënwaerdt Notendijk, totdat we vlak vóór de A2 in noordelijk richting bij Lage Sluis af moeten buigen over de Marieënwaerdt de Els.

Heerlijkheid Mariënwaerdt
Over de Geerdijk lopen we naar de spoorlijn, om die te volgen, totdat we bij de Koeysteeg kunnen oversteken naar de Prinkel.  
Deze asfaltweg tussen de weilanden door voert ons naar de Woerdsteeg, die begint als een smalle singel, waarin we voorzichtig over de vele glibberige boomwortels voort gaan. Links en rechts van dit singelpad staan veel paddenstoelen.
Voorbij de brug van de Woerdsteeg gaan we door het open veld verder over de nogal drassige Driftsteeg, tot aan de Mariënwaerdt Dwarssteeg. Die volgen we, om vervolgens over de Mariënwaerdt Sint-Janssteeg in zuidelijke richting terug te lopen naar de spoorlijn, die wij zojuist ook al eens kruisten.
Aan de overzijde van het spoor volgen we eerst het schouwpad van Den Oeststeeg langs de sloot, parallel aan de spoorlijn, en daarna gaat het verder in zuidelijke richting over een karrenspoor tussen de weilanden door, totdat we om ongeveer 12:15 uur arriveren bij de markante hofstede van de Neust. Daar stappen we in onze vanmorgen hier geparkeerde auto, en rijden we direct naar de plaats Buurmalsen, waar onze middag-etappe straks aanvangt.

Geen opmerkingen: