donderdag 30 september 2021

Jentsje Popma viert zijn 100e verjaardag

Donderdag 30 september 2021
 

Verjaardagsschilderij van de kinderen voor de 100-jarige Jentsje Popma

 












Verjaardagsochtend
Vandaag viert de Friese kunstenaar Jentsje Popma zijn honderdste verjaardag.
Vanmorgen is de Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma bij Jentsje Popma op bezoek geweest om hem te feliciteren met dit heuglijke feit.
De postbode haalde vandaag niet alleen de felicitatiekaarten voor Jentsje Popma uit zijn fietstas, maar ook een trompet, om het overhandigen van al die vrolijke verjaardagspost aan Popma luister bij te zetten met een muzikaal feestnummer op zijn trompet.
Zo begint een bijzondere verjaardag.

Verjaardagsmiddag
De eeuweling staat nog meer te wachten.
Stifting Nijkleaster organiseerde voor de zomer van dit jaar een overzichtsexpositie van tientallen geselecteerde kunstwerken van Jentsje Popma in de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden.
Popma heeft enkele jaren geleden zijn atelier met alles wat daarin was geschonken aan Stifting Nijkleaster, omdat hij zich zo verbonden voelde met de missie van Nijkleaster, en hij Nijkleaster met zijn gulle schenking een hart onder de riem wilde steken.
Bijna tienduizend bezoekers hebben in de afgelopen maanden de overzichtstentoonstelling in Leeuwarden al bezocht, en vandaag biedt Stifting Nijkleaster op deze locatie een gezellig verjaardagsfeest aan, aan deze nu honderdjarige kunstenaar met een missie. 
Familieleden van Popma, bevriende kunstenaars, betrokken galeriehouders en een vertegenwoordiging van Stifting Nijkleaster komen halverwege deze middag bijeen in de foyer van de Grote Kerk. Daar is gelegenheid om de eeuweling te feliciteren onder het genot van koffie en thee met feestelijke oranjekoek, versierd met een grote '100'.

Feestelijk programma
In de kerkzaal volgt daarna een miniconcert, verzorgd door het muzikale duo van gitarist Herman Woltman & zangeres Janna van der Honing, die een aantal schilderijen van Jentsje Popma als inspiratiebron heeft gekozen voor de door haar daarbij gemaakte songs, die door haar vanmiddag worden gezongen in het bijzijn van de jarige kunstenaar.
Maar voordat dit muzikaal kado aanvangt, komen de kinderen van de Kindernevendienst van de Protestantse wijkgemeente van de Grote Kerk naar voren, om aan de nu honderdjarige Popma een door hen gemaakt schilderij van zonlicht aan te bieden waar boven een lichtgele zon in grote cijfers de leeftijd '100' prijkt. Vol aandacht voor de kinderen en voor hun zonnige schilderwerk neemt Jentsje Popma hun mooie verjaardagskado in ontvangst.
De middag wordt afgesloten met een gezellige nazit in de foyer van de Grote Kerk. Met zijn allen zingen we Jentsje Popma daar - zij het met enige schroom, maar toch wel heel vrolijk en dankbaar - het feestlied 'Lang zal hij leven' toe.
 

Geen opmerkingen: