woensdag 18 augustus 2021

Pelgrimeren van Sully-la-Chapelle naar Combleux

Zondag 1 augustus 2021
 

Aankomst in Fay-aux-Loges aan het Canal d'Orléans










Pelgrimsroute van Parijs (F) naar Santiago de Compostela (S)
Via Turonensis van Parijs naar Saint-Jean-Pied-de-Port (GR655)
Van Sully-la-Chapelle naar Combleux
Zondag 1 augustus 2021 – 22 km.

Dag 10: 206,4 – 228,4 km.

Lekker fris wandelweer

De wekker wekt ons om 6:00 uur in onze caravan op Camping ‘l’Amitié’ in Nouan-sur-Loire.  Dit is de camping waar we gisteren – op Durkje haar 62e verjaardag – naar zijn verkast. Na de afgelopen zeven dagen aaneengesloten te hebben gelopen, hebben we er gisteren ook een rustdag van gemaakt. Vandaag hervatten we onze pelgrimstocht na deze feestelijke verjaardag en rustdag.
Na het ontbijt verlaten we de camping om 7:15 uur en rijden we met onze auto naar het dorpje Sully-la-Chapelle. Hier begint om 8:20 uur onze etappe van vandaag, op dezelfde plek waar we eergisteren de etappe beëindigden; bij de dorpskerk en de Mairie.
Het is vanmorgen fris, met een temperatuur van 16 graden Celsius bij een bewolkte lucht. De zon schijnt vandaag slechts af en toe even. Ook krijgen we vandaag onderweg af en toe met enkele lichte neerslag te maken. Het is desalniettemin vandaag prima wandelweer, waarbij de temperatuur vanmiddag tijdens onze etappe oploopt naar 21 graden Celsius.

Vertrek uit Sully-la-Chapelle
Als we om 8:20 uur bij de plaatselijke Mairie vertrekken, is het nog stil op straat, op deze vroege zondagochtend.
Omdat Durkje een pijnlijk scheenbeen heeft door waarschijnlijk overbelasting tijdens de afgelopen wandeldagen, hebben we afgesproken dat ons wandeltempo lager zal liggen dan te doen gebruikelijk, en dat we in elk dorp dat we onderweg passeren, een korte rustpauze zullen houden om de belasting van het inmiddels met een diclofenac-bandage bedekt scheenbeen zo laag mogelijk te houden.
Langs de hoofdstraat lopen we Sully-la-Chapelle uit, en buiten het dorp slaan we rechtsaf, een smal asfaltweggetje op. Dat voert ons naar Les Loges. We passeren een weiland met hooibalen.
De lucht is dreigend, hetgeen wijst op aanstaande regen. Links van de weg passeren we een voormalige boerderij. De gebouwen staan er nog wel, maar het erf en de gebouwen zien er verlaten uit.
Bij Le Larrieux ligt een dood muisje op de weg. Je ziet ze hier vaak langs en op de wegen en paden liggen.
We steken een weiland over, waarop een grote partij verspreid liggende hooibalen ligt.
Bij het boerderij-buurtschap Le Messy passeren we een wegkruis.
Tegenover de kleine boerderij La Grange Brulée verderop staat een wagenhok, met daarin enkele landbouwwerktuigen.

Vandaag wisselvallig weer
Als we een eindje door een bosperceel lopen, begint het zachtjes te regenen. Als het harder begint te regenen, kunnen de boombladeren boven ons, ons niet meer droog houden, dus pakken we onze paraplu’s erbij en gaan we daarmee verder. Het wordt snel weer droog, maar ook al heel snel daarna begint het behoorlijk harder te regenen. We gaan in de bosrand onder een paar bomen staan, om er even te schuilen. Tegen één van die bomen zien we dat men een nachtcamera aan die boom heeft bevestigd. Een bewegingssensor zal in de nacht bij het naderen van een dier de nachtcamera in werking stellen, opdat men later met de gemaakte nachtopnamen kan zien welke dieren er in het donker op deze plek passeren.
Als het minder hard gaat regenen, lopen we met onze paraplu’s weer verder door het open veld.

Gezellig in Fay-aux-Loges
Nadat we de D921 over zijn gestoken, gaat de route vanaf een zwaaikom verder langs een kanaal.
Het jaagpad voert ons naar de plaats Fay-aux-Loges.
In het dorp steken we de kanaalbrug over. De eerste 8,5 kilometers zitten erop. Vóór ons zien we een lange rij klanten vóór de bakkerswinkel. Allen met mondkapje. Ook bij de Tabac-winkel op de hoek staan de klanten in de rij te wachten om binnen geholpen te worden, ook mèt mondkapje.
Wij doen onze mondkapjes op en lopen dan het hier tussengelegen dorpscafé binnen. Daar bestellen we koffie met een croissant erbij, en dan volgt een genoeglijke koffiepauze in het café, waar het gezellig druk is met inlopende en uitlopende gasten en bediening.
Na deze koffiepauze gaan we verder langs het kanaal. Links zien we de dorpskerk staan, die wordt gekenmerkt door de hoge spitse, gemetselde torenspits.
Langs het kanaal zitten twee mannen te vissen met lange hengels, en een jonge dame vist erbij met een schepnet. Daarmee vangt ze zoetwaterkreeften. In haar emmer zwemmen er al een stuk of negen, dus ze heeft wel succes met het visnet.

Broodje in Donnery
De rest van de dag blijven we langs het Canal d’Orléans lopen. Na ongeveer drie kilometer arriveren we in het dorpje Donnery. 

We steken de sluis over via de sluisdeuren, en vinden aan de overzijde een bankje aan de sluiskolk, juist op het moment dat de zon even heerlijk tussen de wolken door komt.
Het blijkt een gezellig dorpje te zijn, met iets verderop een kerk, de Mairie, een kruidenier, een café, en ook hier weer een behoorlijke rij klanten met mondkapje vóór de bakkerswinkel.
Als we het kanaal na deze broodjespauze weer over zijn gestoken, gaat de route verder over het jaagpad langs het kanaal. Daar zien we ook een camino-paal staan, waarop staat aangegeven dat we ons hier bevinden op het pelgrimspad naar Santiago de Compostela.
Aan de overzijde staat een woonhuis, dat geheel is verstopt achter een dikke laag klimop. De witte buitenmuren en de pastelblauwe houten luiken, maken er een fotogeniek plaatje van.

Broodje in Pont-aux-Moines
Voorbij Donnery gaat het weer verder langs het kanaal. Waar we via een onderdoorgang onder de drukke N60 door gaan, staat voor de automobilisten een bord waarop staat dat ze hier het Canal d’Orléans oversteken.
Af en toe ontmoeten we nabij en in de dorpjes wandelaars, en op de langere trajecten tussen de dorpen in moeten we af en toe even de berm in om groepjes of individuele fietsers ruim baan te geven. Waar we een stuw passeren op de plaats waar een zijriviertje het kanaal in stroomt, ontmoeten we een stel wandelaars.
Zo’n 4,5 kilometers voorbij Donnery arriveren we in de plaats Pont-aux-Moines. Aan de overzijde van het kanaal staat een oud bedrijfspand, dat ook grotendeels is overwoekerd door klimplanten. Jammer van het gebouw, maar wel een schilderachtig gezicht.
Onder de spoorbrug door lopen we het dorp binnen.
Ook hier steken we de sluis over via de sluisdeuren. En ook daar eten we een broodje en nemen we een korte rustpauze.

Broodje in Chécy
Van Pont-aux-Moines naar de volgende plaats – Chécy – is het niet zover, slechts twee kilometer. Op dat traject lopen we op het jaagpad over een breed pad onder een laan van grote platanen. Links niet alleen bomen en bos, maar nu ook het uitzicht over graanvelden, waar de zon aangenaam over heen schijnt.
De aankomst in Chécy is verrassend mooi. 
Boven in het dorp zie je de markante kerk staan, en daar onder zie je de opgaande dorpsweg van de kanaalbrug naar de hooggelegen kerk. Op de kanaaloever staat een grote openbare wasplaats.
En de kanaalbrug is fleurig versierd met een lange rij potten met bloeiende planten.
Bij de oude kanaalbrug nemen we nogmaals een korte pauze om hier ons laatste brood van vandaag te eten. Vanaf de houten bank hebben we een prachtig uitzicht over Chécy.
Als we na deze pauze weer verder langs het kanaal lopen, en nog steeds langs Chécy, komen we bij de boogbrug met de mooie bloemen, zoals die ook staat afgedrukt in onze wandelgids.
Iets verderop staan een man en een vrouw. Als ze de telefoon aannemen, hoor ik dat ze Nederlands spreken, en bijzonder enthousiast reageren op een kleinkind dat via beeldbellen in beeld is. Als we hen voorbij lopen, vertellen ze dat hun kleinkind nu één jaar oud is. Ze zijn duidelijk blij verrast dat ze hier aan het kanaal worden gebeld en hun kleinkind ‘live’ zien.
Even later zie ik een man op een fiets op ons af komen over het jaagpad. Het is niet een fiets zoals we die dagelijks zien. De man zit namelijk bijzonder hoog, op een vélocipède, dus een heel groot wiel vóór en een klein wiel achter. De man geniet zichtbaar van zijn bijzondere fietstocht en van onze aandacht.

Via Le Pont Tournant naar La Patache
Voor ons komt nu het eind van de kanaaltocht in zicht. Bij Le Pont Tournant laten we het kanaal achter ons, en gaan we naar een lager gelegen gebied in een bosachtig perceel.
Over een breed steentjespad wandelen we zo naar een bolle sluisbrug. Langs een smalle waterloop gaat het dan verder, en op een gegeven moment zien we even later kanoërs varen op de Loire. Dit is het éérste moment van deze pelgrimage dat we de Loire in zicht hebben. Vanaf hier zullen we de Loire nog vaak zien.
Over een hoge rivierdijk lopen we naar La Patache. Hier hebben we nu al een mooi uitzicht op de stad Orléans.
We steken de sluis van La Patache over, en arriveren rond 13:40 uur bij het pittoreske café-restaurant aan de andere zijde van het kanaal.

Combleux
Hier eindigt onze etappe van vandaag. We zijn nu in Combleux, waar we eergisteren onze huurauto in een woonstraat verderop hebben geparkeerd. Daarom lopen we door Combleux naar die auto, en rijden daarmee terug naar Sully-la-Chapelle, waar we vanmorgen deze etappe begonnen.
Vanuit Sully-la-Chapelle rijden we met beide auto’s dwars door een zondagsrustig Orléans, om onze huurauto naar Cléry-Saint-André te brengen, waar we die auto achterlaten voor onze aankomst hier van morgen. Onderweg krijgen we nog een fikse regenbui te verduren, en zien we ondertussen de temperatuur snel dalen van 21 naar 16 graden Celsius.
Tot slot rijden we met onze auto door naar de camping in Nouan-sur-Loire, waar we om 15:45 uur arriveren. De rest van de middag is het aangenaam weer; lekker zonnig met een temperatuur van rond de 21 graden Celsius; kortom weer om ook op de camping nog lang en lekker buiten te zitten.

Geen opmerkingen: