zondag 22 augustus 2021

Jabiksrûntsje Sint-Jacobiparochie, route B (2014-2)

Zaterdagmiddag 21 augustus 2021
     
De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie

















Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we vanmorgen, op 21 augustus 2021;

  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km);
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km);
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km);
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km);
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km);
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km).

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

De pelgrimskerk van Sint-Jacobiparochie
Voor vandaag hebben Durkje en ik ervoor gekozen om het zesde en het zevende Jabiksrûntsje te gaan lopen. Vanmorgen liepen we ons zesde Jabiksrûntsje. Vanmiddag wandelen we route B van het Jabiksrûntsje vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie (2014-2). Dit zevende Jabiksrûntsje voert ons over Het Bildt naar Minnertsga.

Nadat we vanmorgen tussen de beide rondjes nog een niet geplande rondleiding hebben verzorgd door de zomerexpositie in de Groate Kerk, nemen we eerst de tijd om even te rusten en te lunchen op de lange halfronde houten bank aan de voet van het grote pelgrimskunstwerk van kunstenaar Henk Rusman, tegenover de Groate Kerk, de pelgrimskerk van Sint-Jacobiparochie; startplaats voor pelgrims die vanuit Fryslân/Nederland pelgrimeren naar Santiago de Compostela.

Tsjerkepaad: 'Tsjerke iepen' yn Minnertsgea
Evenals vanmorgen verlaten we Sint Jabik via het Westeinde en de Westerweg. Aangekomen op de Zondervans Reed wandelen we door de open beleeftuin die langs dit betonpad ligt. Op deze mooie zonnige zaterdag - de temperatuur loopt op tot 23 graden Celsius - fladderen tientallen vlinders door deze voor het publiek opengestelde tuin.
Aan het eind van de Zondervans Reed gaan we de Hearewei op, om even later over een smal schelpenpaadje naar Minnertsga te lopen. 
Via de Hege Buorren komen we recht tegenover de grote Meinardskerk van Minnertsga.
In het kader van 'Tsjerkepaad' in Fryslân is gelukkig ook deze kerk vandaag opengesteld voor bezichtiging. De kerkdeur van de kerktoren staat uitnodigend open, dus we gaan naar binnen om deze majeure dorpskerk te bezichtigen. Binnen worden we in de consistorie ontvangen door de vrijwilligers, van wie we een rondleiding door de grote kerk krijgen. We zien foto's van de zeer ernstige brand die deze 16e eeuwse kerk in 1947 verwoestte. Maar gelukkig is de kerk in het begin van de vijftiger jaren mooi herbouwd en gerestaureerd en is het weer een pronkjuweel van dit Friese dorp. We bedanken de rondleiders voor hun vrijwilligerswerk en nemen afscheid.

Griene Dyk en Zondervans Reed
Over de Stasjonsstrjitte en de Langedyk wandelen we Minnertsga vlak vóór 14:00 uur uit, om nu in een lange rechte lijn de zeeklei weer op te lopen tot aan de kruising van de Langedyk met de Griene Dyk, de ongeveer duizend jaar oude zeewerende dijk die ten noorden van Minnertsga ligt.
Vanaf de Langedyk lopen we over de Griene Dyk in tegenovergestelde richting van vanmorgen terug naar het zuidelijke begin van de Zondervans Reed.
Over de betonweg van de Zondervans Reed lopen we dan tussen de akkers en weilanden terug in noordelijke richting naar de Westerweg nabij Sint Jabik.
Bij de hierboven al eerder genoemde beleeftuin ontmoeten we twee mannen die druk bezig zijn om grote bossen wilgentakken uit de tuin te sjouwen. Als ik iets tegen ze zeg, geeft de jongste van de twee in het Engels aan dat ze geen Nederlands spreken. Ze vertellen ons dat ze vader en zoon zijn, en afkomstig zijn uit Syrië, en momenteel in het AZC van Sint-Annaparochie wonen. Omdat ze wegens het nog niet hebben verkregen van een verblijfsvergunning niet mogen studeren en niet mogen werken, hebben ze zich opgegeven voor de lokale vrijwilligerspool, want vrijwilligerswerk verrichten, mag wel. En nu zijn ze hier enthousiast aan het werk in deze prachtige beleeftuin; mooi en waarde(n)vol - en goed voor iedereen - dat het zo kan!

Ambassadeurs van het Jabikspaad
Over de Westerweg en het Westeinde wandelen we even later Sint-Jacobiparochie binnen. Aangekomen bij de Groate Kerk zie ik tussen de dikke pilaren van de Groate Kerk nog net een glimp van het gezicht van Janneke Schievink verdwijnen, met wie ik jaren geleden in het bestuur zat van Stichting Jabikspaad. Dan zal Gerlof Kuin er vast ook zijn, want zij zijn altijd heel actief voor het Jabikspaad, en nu wellicht hier als gids in het kader van de zomerexpositie over het Jabikspaad. En ja hoor, in het voorportaal ontmoeten we Janneke & Gerlof, en daar hebben we een goed gesprek met elkaar, terwijl onderwijl enkele malen weer nieuwe gasten deze pelgrimskerk binnenwandelen om de zomerexpositie hier eveneens te bezoeken. 

Veel aangename en goede ontmoetingen onderweg
Na ons gesprek met deze bevlogen ambassadeurs-bestuurders van het Fries-Overijsselse Jabikspaad nemen we afscheid, en dan rijden Durkje en ik weer terug naar huis. We zien terug op een bijzonder geslaagde, geslaagde wandeldag, van twee Jabiksrûntsje met een totale lengte van 12 + 9,4 = 21,4 kilometer, voornamelijk over Het Bildtse land. Heel bijzonder vandaag was het groot aantal fijne ontmoetingen en al die gesprekken die we onderweg met velen hebben gevoerd. Naast dat heerlijke wandelen, het prachtige Bildtse cultuurlandschap, de Waddenzee en al die bouwwerken van tot wel duizend jaar oud 'loont' het in onze ogen om altijd open te staan voor ontmoetingen met mensen onderweg. Goede gesprekken zijn wederzijds heilzaam, en maken mede dat langeafstandwandelen een enerverende bezigheid is.
   



Geen opmerkingen: