donderdag 1 juli 2021

Feinsumer Flinters

Donderdag 1 juli 2021
 
Feinsumer Flinter


Oude schimpnaam voor dorpelingen van weleer
De schimpnaam waaronder de bewoners van Feinsum vroeger bekend stonden, was: 'Flinters' (Friese aanduiding van vlinders).
Nu sloeg die scheldnaam niet zozeer op de letterlijke betekenis van deze mooie fladderende insecten, maar op de figuurlijke betekenis ervan.
'Flinters' stond vroeger namelijk ook voor veranderlijke en onbetrouwbare mensen, zeg maar: personen die dan hier, en dan daarheen fladderen; of die het ene moment het ene, en later weer iets geheel anders zeggen. 
Zo kennen we in deze regio ook de schelnamen van bijvoorbeeld: Keallekoppen (domkoppen) voor inwoners van Britsum, Skimmelige koekefretters (armoezaaiers) voor inwoners van Koarnjum, Kikkerts (kleine mensen) voor inwoners van Hijum, en Lúsangels (allerarmsten) voor inwoners van Alde Leie.

De Flinters van Feinsum
Veel van de destijds gebruikte schimpnamen zijn al zeer oud, soms zelfs meer dan 400 jaar oud. Tegenwoordig hoeven we ons van dergelijke scheldnamen niets meer aan te trekken, maar af en toe duiken die schimpnamen nog wel eens op, soms om te schelden, maar ook wel met zekere trots.
Vandaag zat aan de buitenzijde op één van onze woonkamerramen een vlinder (flinter); op de kop.
Links op de achtergrond zie je het Feinsumer 'Flinterplein', een gezellige pauzeplek voor veel passerende wandelaars en fietsers, met aan het water een vissteiger voor minder validen.
Rechts op de achtergrond zie je aan de voet van de plaatsnaamborden in het wegdek nog net één van de blauwe vleugels van de 'Feinsumer Flinter', die in het wegdek van klinkers is gelegd.

Geen opmerkingen: