maandag 21 juni 2021

Pelgrimeren met Abraham op het Jabikspaad

Donderdag 17 juni 2021
 
Pelgrim Annet op het Jabikspaad bij Feinsum

















Vorig jaar de Walk of Wisdom
Vanmorgen krijgen we wederom bezoek in onze Refugio Ultreia Feinsum van een pelgrim. Het is pelgrim Annet, afkomstig uit het Gelderse Nijmegen. Vorig jaar liep ze de 'Walk of Wisdom', een betrekkelijk nieuwe, niet-religieuze 'pelgrimsroute' rond Nijmegen, die is uitgezet om je eigen wijsheid in je eigen tempo te vinden. Ze wandelde met aandacht voor het Exodus-bijbelverhaal van Mozes, die de opdracht kreeg om zijn volk uit de slavernij in Egypte te bevrijden. Die tekst past heel goed bij genoemde wandelroute, die door het gebied loopt waar de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven streden om Nederland van de Duitse bezettingsmacht te bevrijden. 

Op stap met aartsvader Abraham
Na die inspirerende 'pelgrimage' van vorig jaar verlangde ze er in deze nog steeds zo vreemde Corona-tijd ernaar om opnieuw op weg te gaan. En ook dit jaar weer opnieuw met een bijbelverhaal. Ze besloot dit jaar op stap te gaan met de reisverhalen van Abraham, de aartsvader van de joden, de moslims en de christenen. 
Ze is nieuwsgierig naar deze mens Abraham, die nog altijd een voorbeeld en een houvast is voor velen. Een mens - Abraham - die vol met twijfels op weg ging, weg uit zijn land en los van zijn familie. Annet wil er iets van meevoelen hoe Abraham op weg ging, weg uit het vertrouwde bestaan. Ze hoopt - net als Abraham destijds - te ervaren dat je niet alleen bent op je weg in den vreemde. 

Dit jaar het Jabikspaad
Annet koos er niet voor om in het Midden-Oosten op stap te gaan, zoals Abraham, maar om in Fryslân een begin te maken met het Jabikspaad, het pelgrimspad van Sint-Jacobiparochie naar het Overijsselse Hasselt. Dit Jabikspaad betekent de start van de Camino (de pelgrimsweg) vanaf de Friese Waddenzee naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella, en dan tot slot wellicht nog enkele dagen door naar de Spaanse Atlantische Oceaankust.
Deze week, op de drempel naar een verwacht vrijer leven tijdens en na alle Corona-beperkingen, beseft ze dat zij een zogenoemde ‘reset’ nodig heeft; een periode van stilte & bezinning, van dingen op hun plek laten vallen. Kortom: een pelgrimage naar wat Annet heilig is.
Pelgrim Annet wil zich overgeven aan het ritme van haar voeten en aan de wind, de zon en de regen. En ook overgeven aan gastvrijheid en aan onbekende mensen, die ze onderweg zeker zal tegenkomen! En dat is wat vandaag ook gebeurt.

Vandaag in Refugio Ultreia Feinsum
Vanmorgen komt pelgrim Annet bij ons op bezoek, onder andere om een refugio-stempel in haar pelgrimspaspoort te verkrijgen. 
Gisteren heeft ze de eerste pelgrims-etappe gelopen van de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie via Zwarte Haan en de Waddenzeedijk naar Oude Bildtzijl. 
En vanmorgen is ze vanuit Oude Bildtzijl vertrokken, voor haar tweede dag op het Friese pelgrimspad, op het Jabikspaad, via Feinsum, Stiens, Britsum, Koarnjum en Jelsum naar Leeuwarden.
Tijdens haar pauzemoment in onze refugio toont ze me vanmorgen haar eerste tekening in het meegenomen schetsboekje. De eerste tekening, van Oudebildtdijk vroeg in de ochtend; wellicht zullen er nog vele schetsen volgen onderweg.  
Na deze pauze in onze refugio gaat pelgrim Annet bij de Hyltsjebrêge van Feinsum weer het Jabikspaad op, richting Stiens
Het op adem komen en nieuwe inspiratie vinden is precies wat ze zelf hoopt te bereiken met het lopen van het Jabikspaad. 
Het is een duizend jaar oude pelgrimsroute, en het Jabikspaad is daarvan een bescheiden eerste stukje op weg naar het verre Santiago de Compostela. Wie weet wandelt deze Nijmeegse pelgrim Annet voortaan - net zoals Durkje en ik dat hebben gedaan - wel elk jaar een stukje van deze oude pelgrimsroute, en misschien ook nog wel tot Santiago de Compostela en daarna tot het einde van de wereld, in Cap Finisterre.

Geen opmerkingen: