dinsdag 25 mei 2021

Tweemaal aandacht voor pelgrimeren op Omrop Fryslân Radio

Maandag 17 mei 2021
 

Durkje wordt geïnterviewd door Froukje Sijtsma van Omrop Fryslân











Pelgrimeren naar Santiago de Compostela
Op twee manieren schenkt Omrop Fryslân vandaag aandacht aan pelgrimeren over het Friese Jabikspaad richting Santiago de Compostela.
Dezer dagen zal Omrop Fryslân tijdens twee verschillende radioprogramma's aandacht besteden aan het pelgrimeren.


1. Buro de Vries over Refugio Ultreia Feinsum
Vanmorgen komt radioprogrammamaker Froukje Sijtsma bij Durkje en mij op bezoek in onze Refugio Ultreia Feinsum.
Vorige week zijn de nodige voorbereidingen getroffen voor een radio-interview en vandaag is het zover dat de opname voor het verdiepende radioprogramma 'Buro de Vries' wordt opgenomen.
Het weer buiten is goed, dus de radio-opname kan buiten plaatsvinden.
Durkje en ik gaan tegenover onze refugio samen met Froukje Sijtsma het Jabikspaad op.
Onderweg wordt tijdens de radio-opname een groot aantal vragen gesteld over bijvoorbeeld onze eigen pelgrimstochten vanuit Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela. Maar ook wat het pelgrimeren voor ons persoonlijk betekent, komt aan de orde. Bijvoorbeeld over wat het pelgrimeren met ons doet en wat het voor ons betekent. Maar ook wat het ons als echtpaar heeft gebracht en hoe ons pelgrimeren te maken heeft met hoe wij als gelovige mensen in het leven staan. En uiteraard ook het feit dat wij iets terug willen geven aan het pelgrimspad en aan de pelgrims, door het bouwen van ons nieuwe huis met daarin een overnachtingsaccommocatie voor passerende pelgrims in onze Refugio Ultreia Feinsum komt aan de orde tijdens dit wandelende interview.
Na ongeveer een uur met z'n drieën buiten gewandeld te hebben, heeft Froukje Sijtsma meer dan voldoende reportagetijd om er een mooie radio-reportage van te maken.
Aanstaande Pinkstermaandag zal dit radio-interview worden uitgezonden in het radioprogramma 'Buro de Vries'. Op dinsdag 25 mei 2021 zal ik in een volgende blog het geluidsfragment van dit ongeveer elf minuten durende radio-interview ter beluistering beschikbaar stellen op deze weblog.

2. De middei fan Fryslân over Nijkleaster
Vanmiddag ben ik daarnaast live in de radio-uitzending in het radioprogramma 'De middei fan Fryslân'. Dit radio-interview gaat ook wel over pelgrimeren, en ook over het Friese Jabikspaad, maar nu ligt de focus op het feit dat we als Stifting Nijkleaster van plan zijn om een nieuw protestants, oecumenisch klooster te stichting op de locatie It Westerhûs, gelegen tussen het Friese Jorwert en Hilaard. Het is de bedoeling dat we hier als Nijkleaster een oude boerderij gaan restaureren en daarbij een aantal woningen voor kloosterlingen en een aantal gastenkamers voor kloostergasten te bouwen. Daarmee worden ook de pelgrims die de westroute van het Jabikspaad bewandelen in de gelegenheid gesteld om tussen het Friese Leons en Jorwert één of meerdere dagen te gast te zijn in het nieuwe klooster van Nijkleaster. Daarmee gaat ook Nijkleaster Westerhûs vorm en inhoud geven aan een Friese refugio, een overnachtingsaccommodatie voor pelgrims op het Friese Jabikspaad.
Het radio-interview over Nijkleaster aan het Jabikspaad is via internet nog te beluisteren via de weblink van het radio-programma van vandaag.
Als je op die website-pagina van Omrop Fryslân klikt op de regel '17 maaie 14:00-15:00' (zoals hieronder afgebeeld), dan kom je in het programmablok van dat uur terecht.
Als je daarna het witte driehoekje boven de '17' aanklikt begint het radioprogramma te lopen. 
Door het tijdbalkje dan naar 11:00 op te schuiven, en die dan los te laten, dan begint het radio-interview enkele tellen later.

  1. 17 maaie 13:00 - 14:00
  2. 17 maaie 14:00 - 15:00
  3. 17 maaie 15:00 - 16:00

 

Tijdens dit radioprogramma van Eric Ennema en Diana de Groot (zie bovenstaande foto) wordt het radio-interview met mij verzorgd door Diana de Groot.

Geen opmerkingen: